Soğuk algınlığa çare: Adaçayı
FAYDALARI
Hazımsızlık şikayetlerine iyi geliyor.
İştah kaybını gideriyor.
Mide bulantısını önlüyor.
Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi önlüyor.
Doktor kontrolünde olan mide ve bağırsak rahatsızlıklarında etkin.
Ağızboğaz enfeksiyonlarında ve ağrılarında etkili.ADAÇAYINI KESİNLİKLE TÜKETMEMESİ GEREKENLER:
Adaçayı bir çok sağlık sorununda faydalı olabiliyor. Ancak bazı kişilerin kesinlikle adaçayını içmemesi gerekiyor.
Mide ve onikiparmak bağırsak ülseri olanların,
Hepatit ve akut gastrit hastalarının.
Düşük yapma riskini artıran bazı maddeler içerdiğinden hamilelerin.
Anne sütünü azaltıcı özelliği olduğundan emziren annelerin.
Küçük çocukların adaçayını tüketmemeleri gerekiyor.
Epilepsi hastalarının tüketmemesi gerekiyor.GÜNDE 2 BARDAK İÇİN
HAZIRLANIŞI:
10 adet yaprağın üzerine kaynatılmış su ilave edin. Demliğin ağzını kapatın ve demlenmesi için 5- 10 dakika bekleyin. Eğer adaçayı tüketmemesi gereken grupta değilseniz günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Tansiyon yükseltici etkisi nedeniyle günde 3 bardaktan fazla tüketmeyin.
ÖKSÜRÜĞÜN DÜŞMANI
Meyveler kadar çekirdeklerinin de vücudumuza farklı faydaları bulunuyor. Miktarında alındığında yarar sağlayan meyve çekirdekleri fazla tüketildiğinde bir takım zararlı etkilere neden olabiliyor. Ayva da bu özelliğe sahip çekirdek ihtiva eden meyvelerden biri. Ayva mevsimi olan kış aylarında çekirdeğinden yapabileceğiniz çay bazı sorunlarınıza çare olabiliyor. Ayva çekirdeklerinde bulunan siyanogenetik glikozitlerin yatıştırıcı etkisi bulunuyor. Bu etki özellikle öksürüğün yatışmasında fayda sağlıyor. Ancak önerilen miktardan fazla kullanımı zehirlenmeye yol açabiliyor. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekiyor.
HAZIRLANIŞI:
Akşamları yatarken 1 çay kaşığı parçalanmış ayva tohumunu bir fincan su içerisinde 5-10dakika demleyip, için. Çay olarak hazırlamak için yarım çay kaşığı yeterli. Bu miktarı geçmeyin.
HÜLYA GÜNSOY