Cumhurbaşkanı Erdoğan: Stadın adı Şenol Güneş

Bordo-mavili camianın büyük bir heyecanla beklediği Akyazı Stadyumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmen açıldı. Erdoğan, Trabzonspor'un yeni stadına Şenol Güneş'in adının verildiğini duyurdu

Giriş Tarihi 18 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 19 Aralık 2016, 01:44
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Stadın adı Şenol Güneş

İÇİNDEKİLER

Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı, Türkiye'de deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk spor tesisi olan Akyazı Spor Kompleksi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013'te temelini attığı Akyazı Stadı'nın bugün de açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında, Trabzonspor'un yeni stadına bordo-mavililerin efsane kaptanı teknik direktör Şenol Güneş'in adının verildiğini açıkladı.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN STADIN ADINI AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"Bu yolda hep beraber can vermeye hazırız, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kardeşlerimiz şu anda içinde bulunduğumuz kompleks Şenol Güneş kompleski... Şenol Güneş kardeşimizle biz Dünya üçüncülüğünü kazandık. Milli takımımızın yıllarca kaleciliğini, kaptanlığını yaptı. Bizler stadın ismini de Şenol Güneş yapmaya karar verdik. Stada Şenol Güneş adını veriyoruz. Bu ülkede emeği olanları ödüllendirmesini bilen bir milletiz. Katar ile bugün 15 imza attık. Daha önce Katar'da 17 anlaşma yaptık. Bunlardan Trabzonspor da nasibini alacaktır."

"Dün Kayseri'de meydana gelen hain, alçak saldırı bugünkü sevincimizi gölgeledi. Terörün amaçlarından biri ülkemizi ve milletimizi asıl amacından ve görevlerinden vazgeçirip kendi gündemine çekmek. Biz hedeflerimizi yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. İnşallah salı günü İstanbul'da Avrasya Tüneli'nin de açılışını da yapacağız. İstediğiniz kadar terör estirin. İstediğiniz kadar terör estirin. Bu milleti asla bölemeyeceksiniz. Onlar teröre koştukça benim milletim birliğe koşacak. Terörle mücadelemizi kesintisiz ve kararlı bir şekilde yürütüp, hedeflerimiz doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz. Her bir şehidimizin hatırası sonsuza dek yüreğimizde yaşayacaktır. Terörle mücadelede Fırat Kalkanı operasyonunda 15 Temmuz'da verdiğimiz şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Bu güzel insanlara tekrar tekrar şu ifadeyle selamlamak istiyorum: Tek devlet, tek vatan, tek milliet, tek bayrak. İşte bizim rabiamız da bu. Böyle yürüyeceğiz."

BAŞLAMA VURUŞU ERDOĞAN'DAN
Erdoğan, daha sonra Trabzonspor'un efsane futbolcuları arasındaki maçın başlama vuruşunu yaptı. Tribündeki taraftarların "Reis buraya" şeklindeki tezahüratları üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, tribünlere giderek taraftarları selamladı. Erdoğan, stadın deniz tarafındaki kalesine ilk penaltı atışını da yaparak gole çevirdi.



BERAT ALBAYRAK: CUMHURBAŞKANIMIZIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen açılışta Eenerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yeni stadın Trabzonspor'a başarı getirmesini diledi. Albayrak yaptığı konuşmada, "Bu stat sadece Trabzon için değil Türkiye için de çok önemli bir stat. Trabzon'un Türk spor tarihi ve futbolu için ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini Türkiye olarak biliyoruz. Stadın temellerinin atıldığı ilk günden bu güne kadar ne kadar büyük mücadeleler ve kararlılıklar gösterildiğinin en yakın şahidi olarak sayın Cumhurbaşkanımıza bir Trabzonlu olarak, bir Trabzonsporlu olarak sonsuz şükranlarımı iletiyorum. Bir hemşeriniz olarak şunu çok net ifade edeyim; Eğer Cumhurbaşkanımız olmasaydı böyle bir stadı Trabzonsporumuza kazandırmak mümkün olmazdı. Bundan sonra siz kıymetli hemşerilerime düşen, bu stadı her zamankinden daha büyük bir coşkuyla doldurarak sadeve Türkiye'de değil Avrupa'da ve dünyada Trabzonsporumuzun tarihi başarılara imza atması için sonuna kadar desteklemeniz. Tekrardan geçtiğimiz şu günlerde; milletimizin birliği ve beraberliğimizin daim olması duasıyla başta tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler ve tüm ailelerine sabırlar dileyerek hepinize teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun." dedi..

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile spor camiasından çok sayıda isim de katıldı.

Tören öncesinde Trabzonspor'un tarihini anlatan bir tanıtım filmi gösterildi. Şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından Katar ve Türk milli marşları dinlenildi. Milli marşlar okunurken tribünlerden Türk bayrağı ve "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" yazan dev pankart açıldı. Şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi, dua edildi.

DÜNYADA BİR İLK
"Akıllı çatı" olarak bilinen smart roof sistemi kullanılan stat, bu özelliğiyle dünyada beşinci, Türkiye'de ise bir ilk olarak tarihe geçecek. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün alanına sahip stadın çatısı 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleyebiliyor.

STADIN ÖZELLİKLERİ ARASINDA NELER VAR?
Toplam 92 bin metrekare yeşil alana sahip kompleks içinde, 2 bin 200 ağaç ile 2 bin 400 bitki grubu yer alıyor. UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks iken Akyazı Spor Kompleksi'nin aydınlatması ise 3 bin lüks seviyesinde gerçekleştirildi.

Akyazı Spor Kompleksi'nde ayrıca Kamp Eğitim Merkezi ve İl Gençlik Spor Merkezinin binaları da bulunurken, tesis, 2 suni ve 5 doğal çim sahayı da bünyesinde barındırıyor.

Toplam 6 bin 500 ton çelik kullanılan çatının çevre dostu olarak kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliği ise dikkati çekiyor.

Kapasitesi 41 bin 461 olan statta, 2 bin 954 VIP, 196 protokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu bulunuyor.