Büyük göç

Suriye'de El Nusra ile PYD arasındaki çatışmalar hız kazandı. Bölgedeki gerilim üzerine binlerce Kürt, Dicle Nehri üzerinden Kuzey Irak'a kaçmaya başladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2013 Güncelleme 19 Ağustos 2013, 04:47
Büyük göç

İÇİNDEKİLER

Suriye'de büyük göç başladı. Esad rejimine karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ile terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD arasındaki çatışmalar yeniden tırmandı. Bunun üzerine binlerce Kürt, Dicle Nehri üzerinden Kuzey ırak'a kaçmaya başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin açıklamasına göre, Cuma günü 7 bin, önceki gün de 10 bin Kürt, Dicle Nehri'nin üzerinden Kuzey Irak'a kaçtı. Bir anda artan mülteci sayısının yerel kapasitenin çok üstüne çıktığı belirtildi.

KİMYASAL ARAŞTIRILACAK
Öte yandan PYD ile Nusra Cephesi arasında dün devam eden çatışmaların, öğleden sonra şiddetlendiği bildirildi. Ağır silahların kullanıldığı çatışma sesi, Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde de duyuldu. Çatışmaların sürdüğü Rasulayn bölgesinden yer yer duman yükseldiği de gözlendi. BM denetçileri ise dün başkent Şam'a gitti. 20 kişilik heyet Halep kırsalındaki Han el Assal'da yasak silahların kullanıldığı iddiasını araştıracak.

ÜRDÜN'DE GİZLİ ABD ÜSSÜ
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in geçen hafta Ürdün'de bilinmeyen bir noktada ABD üssünü faaliyete geçirdiği bildirildi. 273 ABD askerinin çalıştığı üste, Ürdün, İsrail ve Suudi Arabistan hava kuvvetleriyle doğrudan iletişim kurulabileceği belirtildi.

17 bin MÜLTECİ YOLLARDA
Dicle Nehri'nin üzerindeki köprüyü kullanan mülteciler, yüzlerce kilometre yürüyerek Kuzey Irak'a geçti. 17 bin mültecinin arasında, kadın ve çocuklar ağırlıktaydı.

ESAD'IN KAÇAK PLANI
Sınırdaki kaçakçılık olaylarının arkasındaki plan ortaya çıktı. Kaçakçıların arasında Esad'ın ajanlarının bulunduğu belirtildi. Ajanların yönlendirdiği kaçakçıların güvenlik güçlerini kışkırtarak, Suriye sınırından içeri çekmek ve sivillere zarar verdirmek istediği kaydedildi. Bu kapsamda bölgeye 500 komando gönderildi. Öte yandan Genelkurmay'dan yapılan açıklamaya göre, önceki akşam 250 atlı ila 3 bin yayadan oluşan kaçakçı, Türkiye'ye girmek istedi. Türk askeri, "tıkama" operasyonu ile buna izin vermedi. Ceyda KARAASLAN