Kürt masası

İmralı'nın önerdiği Ulusal Kürt Konferansı hazırlık toplantısında Kürtler'in yol haritası çizildi. Toplantıya başkanlık yapan Barzani, "Silah kullanmak Kürtler'e dayatıldı. Artık silah yok" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2013 Güncelleme 24 Temmuz 2013, 03:06
Kürt masası

İÇİNDEKİLER

İmralı'nın önerdiği, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin çağrı yaptığı "Ulusal Kürt Konferansı" hazırlık toplantısında çıkan yol haritasına göre "silahlara veda" mesajı verilecek, Kürt gruplar ortak siyasi strateji geliştirecek ve "Türk, Arap, Fars birlikte yaşam" çağrısı yapılacak.

KÜRTLER TEHDİT DEĞİL
Barzani, 100'ü aşkın siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisini sarayında ağırladı. Neçirvan Barzani'nin de katıldığı toplantıda, PYD Eşbaşkanları Salih Müslim ve Asya Abdullah, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK Yürütme Konseyi üyeleri Sabri Ok, Zeki Şangali, Rohani Serhat ve PJAK temsilcileri de yer aldı. Barzani, konuşmasına Talabani ve Öcalan'ı selamlayarak başlarken, "Kürtler silahlı mücadeleyi kendi istekleri üzerine değil kendilerine dayatıldığı için yapmışlardır. Allah'a şükür artık yeni bir dönemdeyiz ve artık kimse silah zoru ile karşı karşıya gelemiyor" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİYLE BERABER
Hazırlık toplantısı sonrası yayınlanan sonuç bildirgesinde, Kürt ulusal birliğinin bölge halkları için tehdit oluşturmadığı vurgulandı. Konferans için 21 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturulmasına karar verildi. Komite'de Kuzey Irak'tan 6, Türkiye, Suriye ve İran'dan 5'er temsilci yer alacak. Konferans, Türkiye'deki çözüm süreci ile de bağlantılı yürüyor. Sürecin "silahlara veda" aşaması olarak nitelendirilen "normalleşme" süreci Eylül'de başlayacak. Kürt Konferansı da süreci desteleyecek önemli bir adım olacak.

HAZAL ATEŞ