Milli içki ayran'dır

Başbakan Erdoğan, alkol konulu bir sempozyumda konuştu: Cumhuriyet'in ilk yıllarında milli içkiyi bira olarak lanse ettiler. Yararlı diye çocuklara içirdiler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2013 Güncelleme 27 Nisan 2013, 02:04
Milli içki ayran’dır

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği 'Global Alkol Politikaları Sempozyumu'nda konuştu:

93 yıl önce. Evet, Milli mücadelemizin zaferle sonuçlanmasını sağlayan, Cumhuriyetimizin kuruluşuna öncülük eden o Gazi, bir Cuma günü dualarla açılan o Yüce Meclisimiz'in çıkardığı ilk 5 kanundan biri, alkollü içkileri men eden, sarhoşluk verici içkileri yasaklayan Men-i Müskirat kanunuydu.

Tek Parti iktidarının tepeden inmeci, dayatmacı çağdaşlaşma zihniyeti yüzünden söz konusu kanun, tümüyle kaldırıldı. Çağdaşlaşacağız, modernleşeceğiz denilerek adeta taklitçi bir anlayışla, alkol tüketimine teşvik edildi.

'HALİS GIDA' SÜSÜ

Bedeli ne olursa olsun dediler. 'Ölenler öldü kalan sağlar bizimdir' dediler. Alkol teşviki o kadar abartılı bir propagandaya dönüştürülmüştür ki, afişler asıldı ve alkolün ne kadar faydalı olduğu anlatıldı. O dönemde, alkollü içkilere adeta "halis gıda" süsü verildi. Dahası, bira, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, yayınlanan bazı kitaplarda, maalesef, "milli bir halk içkisi" olarak takdim edilmiştir. Halbuki bizim milli içkimiz ayrandır.

SÜT YERİNE ALKOL

O kadar ki, bazı aileler, sağlığa faydalı diye lanse edilen birayı, besleyici olduğu gerekçesiyle ilkokul çağındaki çocuklarına içirdi. Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği'nde, çocuklara, adeta süt gibi alkolü içkiler verildiğini gösteren fotoğraflar elimizde var.

Bizler çocuklarımızı, gençlerimizi, insanlarımızı alkolden, alkolün zararlı etkilerinden, toplum sağlığı için artık çok ciddi bir tehdit haline gelen alkol bağımlılığından korumak ve kurtarmak için bu yönde tedbirler almak zorundayız. Zira ben babayım, insanım, Başbakanım. Sorumluluğumun gereği budur. Onun için bu adımları atıyoruz.

REKLAMLARA YASAK

Bakın eğitim kurumlarının kampus alanlarında alkol satışı vardı. Öğrenciye alkol verilir mi. Oraya ders yapmaya mı geldi öğrenciliğinin gereğini yapmaya mı geldi. Yoksa kafayı bulmaya mı geldi. Böyle saçmalık olur mu. Tabi alkolü aran kafayı bulan kalkar döner bıçağını alır. Bilgisayarı kitabı unutur. Onun için kampus alanlarında alkollü içki satışını yasakladık. Alkollü içkilerin 18 yaş altına satışını yasakladık.

Alkollü içki reklamlarına ilişkin kapsamlı düzenlemeler yaptık. Şimdi de gazeteler bunlar üzerinde de reklamların yapılmasını yasaklama çalışması üzerinde arkadaşlarım çalışıyor. Kısa zamanda bu reklamların yapılmasını engelleyeceğiz.

Zaman zaman bu konuda vergiler artıyorsa, buna mecburuz. Yani ÖTV'ler... Bizim petrol kuyularımız olmadığı için en önemli gelir kaynağımız da bu. Onun için üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşımızın da sağlığı için çalışıyoruz.

PINAR SüT UÇTU!
Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından, Pınar Süt hisselerinde yükseliş yüzde 3'ü aştı. Gün boyu yatay seyreden Pınar Süt hisseleri, borsanın kaybettirdiği dakikalarda bile ralli yaptı.

MESUT ER