Balyoz indi!

Yaklaşık 2 yıldır süren Balyoz Darbe Planı davası sona erdi. Emekli paşalar Özden Örnek, Çetin Doğan ve İbrahim Fırtına'ya önce ağırlaştırılmış müebbet verildi. Ancak cezalar, "darbeye eksik teşebbüs" olduğu gerekçesiyle 20'şer yıla indirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2012 Güncelleme 22 Eylül 2012, 01:38
Balyoz indi!

İÇİNDEKİLER

Son yılların en önemli davalarından biri olan Balyoz Darbe Planı, dün sona erdi. Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, darbeyle yargılanan 250'si tutuklu 365 sanık hakkındaki nihai kararını açıkladı. Hava Kuvvetleri eski komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve 1. Ordu eski komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a önce ağırlaştırılmış müebbet verildi. Ancak hapis cezaları "Darbeye eksik teşebbüsten" 20'şer yıla indirildi. Tutuklu 250 sanığın tutukluluk haline devam kararı geldi. Duruşmada bulunmayan ancak ceza alan tutuksuz 69 sanık hakkında yakalama kararı çıktı. İşte hapis cezaları:

ÇEKİRDEK KADROYA 18 YIL
Harp Akademileri eski komutanı Org. Bilgin Balanlı, muvazzaf Hava Korgeneral Turgut Atman, muvazzaf Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Org. Ergin Saygun, emekli Korg. Nejat Bek, emekli Korg. Mustafa Korkut Özarslan, MHP milletvekili emekli Korg. Engin Alan, emekli Org. Şükrü Sarıışık, emekli Korg. Ayhan Taş, emekli Tümg. Nuri Ali Karababa, emekli Tuğg. M. Kemal Tutkun, muvazzaf Tümgerenal Gürbüz Kaya, emekli Tümg. Behzat Balta, emekli Tuğg. Halil Kalkanlı, emekli Tümg. Tuncay Çakan, emekli Tümg. Hasan Fehmi Canan, emekli muvazzaf Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, emekli Tümg. Ahmet Yavuz, emekli Tüma. Ramazan Cem Gürdeniz, emekli Tuğg. İzzet Ocak, emekli Tuğg. Süha Tanyeri ile emekli Alb. Bülent Tunçay'ın da aralarında bulunduğu çoğu general ve amiral 79 kişi hakkında 18 yıl hapis cezası verildi. Emekli Albay Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok ve Ömer Faruk Ağaryaman ise 16 yıl ceza aldı. Em. Tuğg. Levent Ersöz'ün dosyası da hastalığı dolayısıyla ifade veremediği için ayrıldı. 34 sanık ise tahliye edildi.



* * *
YARGITAY YOLU UZUN
Kararın temyiz incelemesini, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi yapacak. Daire'nin, Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onaması halinde hapis cezalarının infazına geçilecek. Daire'nin kararı usul veya esas yönünden bozması halinde dosya bu kez İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderilip yargılama yeniden yapılacak. Mahkeme, Daire'nin görüşüne uyup Daire'nin işaret ettiği doğrultuda karar oluşturursa dosya yeniden Daire'ye gelecek ve karar bu haliyle onanacak. Yerel Mahkeme, Daire'nin kararına uymaz ve ilk kararında direnirse dosya bu durumda Yargıtay Genel Kurulu'na gidecek. Ancak bu sürecin yaklaşık 2 yıl sürebileceği belirtiliyor.

* * *
ORGENERALLERİN RÜTBESİ SÖKÜLECEK
Balyoz kararının Yargıtay tarafından onanmasının ardından hapis cezası alan emekli ve muvazzaf personel, er statüsüne düşecek. 20 yıl hapis cezası verilen emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ile Çetin Doğan, Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık ve Özden Örnek'in madalya ve nişanları TSK'ya iade edilecek. Generallerin rütbeleri sökülecek, er statüsüyle emekli olmuş sayılacak.

MAAŞLARI AYNI...
Ancak Emekli Sandığı tarafından ödenen maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Hapis cezası alan generaller, silahlarını da iade edecek. Tamamen sivil vatandaş sayılacak olan emekli generaller ve aileleri, TSK'nın sağladığı lojman, orduevi gibi tüm sosyal haklarını da kaybedecek.

YAKACAK YARDIMI!
Kararın kesinleşmesi ve infaz aşamasına geçilmesi halinde, YAŞ üyesi Org. Bilgin Balanlı'nın ailesine yalnızca yakacak, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. 21 aydır tutuklu bulunan muvazzaf askerlerden beraat edenlerin bu süre içinde dörtte bir oranında kesilen aylıkların toplamı iade edilecek. 21 aylık kıdem düşme süresi de telafi edilecek. Terfi sırasına giren yüzbaşı ve binbaşılar, derhal bir üst rütbeye yükseltilecek.

* * *
13.5 YIL CEZAEViNDE
Emekli Korgeneral Engin Alan, MHP'den İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçimler yapılmadan tutuklanmıştı. Milletvekili haklarının hepsini kullanabilen Alan, maaşını da alıyordu. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Alan, TCK'ya göre, 13.5 yıl cezaevinde kalacak. Alan'ın cezaevinde kaldığı süre, cezasından düşülecek.

* * *
2 YILLIK SÜREÇ
* 20 Ocak 2010'da Taraf Gazetesi'nde Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin yayınlanan haber üzerine soruşturma başladı.
* 365 sanıktan 250'si tutuklandı.
*
Dava sürecinde emekli edilenler, terfi eden ve açığa alınanlar oldu. 200'den fazlası sanık halen muvazzaf asker, gerisi emekli. Muvazzaflardan 30'a yakını general
* 2010'da dava açıldıktan hemen sonra 3 general, açığa alındı.
*
Muvazzaflar Hasdal, Hadımköy ve Maltepe askeri cezaevlerinde, emekliler de Silivri Cezaevi'nde kalıyor.
* Davada yaklaşık 110 avukat görev yaptı.
*
Eski Genelkurmay Başkanları Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 31 tanık dinlendi.
* Dava süresince 30'a yakın bilirkişi raporu verildi.

* * *
DÜNYA BASINI FLAŞ GEÇTİ
Karar, dış basında da büyük yankı uyandırdı. Uluslararası haber ajansları, mahkemenin verdiği kararları "flaş haber" olarak geçti
REUTERS: Bu cezalar, Türkiye'de güçlenen sivil otoritenin bir göstergesi.
AP: Hükümet tarafından demokrasi adına desteklenen dava, siyasi bir hamle.
BBC: Türk ordusu, yıllarca kendisini laik anayasanın garantörü olarak görüyordu.

* * *
İLK İTİRAZ MHP'DE
MHP lideri Bahçeli, PKK'ya karşı mücadelesiyle tanınan Engin Alan'ın cezası için "Vekilimizin yanındayız. Karar, vicdanları kanattı" şeklinde tepki gösterdi. MHP'li Mehmet Şandır ise "Yargıtay'da itirazımızı yapacağız" dedi.

* * *
ERDOĞAN: DAHA NOKTA KONULMADI
Başbakan Tayyip Erdoğan, kararı şöyle değerlendirdi: Yargıtay sürecini görmek durumundayız. Buradan haklı bir karar çıkmasını temenni ederiz. Şu anda noktanın konulduğu bir durum değildir."

* * *
BOZDAĞ: YARGITAY AŞAMASI VAR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Sonuç itibariyle Yargıtay aşaması var. Bu aşamadan sonra karar kesinleşecek.

* * *
KILIÇDAROĞLU: ADALET YOK
CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu: Silivri'de hakim var, savcı var, mahkeme var; adalet yok. Özel yetkili mahkemeleri, kabul etmiyoruz.

* Hava Kuvvetleri eski komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına karar sonrasında şu açıklamayı yaptı: "Türkiye Cumhuriyeti ve devletine ibret olsun. Söyleyecek başka sözüm yok."

ERGiN SAYGUN
Emekli Orgeneral
CEZASI: 18 YIL

BiLGiN BALANLI
Orgeneral
CEZASI: 18 YIL

DENiZ CORA
Emekli Koramiral
CEZASI: 18 YIL

M. OTUZBiROĞLU
Emekli Koramiral
CEZASI: 18 YIL

NEJAT BEK
Emekli Korgeneral
CEZASI: 18 YIL

SÜHA TANYERi
Emekli Tuğgeneral
CEZASI: 18 YIL

FEYYAZ ÖĞÜTÇÜ
Emekli Koramiral
CEZASI: 18 YIL

DURSUN ÇiÇEK
Emekli Albay
CEZASI: 16 YIL

KADiR SAĞDIÇ
Emekli Koramiral
CEZASI: 18 YIL

ŞÜKRÜ SARIIŞIK
Emekli Orgeneral
CEZASI: 18 YIL

CEMAL TEMiZÖZ
Emekli Albay
CEZASI: 18 YIL



Veli SARIBOĞA - Fatih ULAŞ - Deniz DERİN - Murat ŞENGÜL - Recai KÖMÜR - Hasan AY - Mesut ER - Ceyda KARAASLAN