YAŞ'lı veda

Yüksek Askeri Şura'da, tutuklu 37 general emekli edildi. 28 generale ise kızak görevler verildi. Sadece Korg. Galip Mendi, orgeneralliğe yükseldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2012 Güncelleme 05 Ağustos 2012, 00:00
YAŞ’lı veda

İÇİNDEKİLER

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla, Ergenekon, Balyoz ve İnternet Andıcı ile 28 Şubat davalarından tutuklu bulunan generallere emsal formülü uygulandı. Bu yıl terfi sırasında olan tutuklu 40 generalden rütbe bekleme süresini dolduran toplam 37 general "kadrosuzluk" nedeniyle emekliye sevk edildi. İçişleri ve Milli Savunma Bakanları tarafından 2010 yılında açığa alınan Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ile Gürbüz Kaya ve Tuğgeneral Abdullah Gavremoğlu hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. AİHM'e başvurarak hükümete dava açan 3 generalin durumu belirsiz...

İNTERNETTEN TEŞEKKÜR
Bu yıl terfi sırasında olmayan toplam 28 tutuklu generale ise kızak görevler verildi. Geçtiğimiz yıllarda uygulanan Komutan Yardımcılığı ve vekillik görevleri sona erdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden duyurulan kararlarda emekli edilen personel için "Fedakar hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz" denildi.

ORG. YÖRÜK EDOK'UN BAŞINDA
Bu yıl ki Şura kararlarında yalnızca Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden bir isim atandı. 8'inci Kolordu Komutanı Korg. Galip Mendi, Orgeneral oldu. Mendi, Irak ve Suriye sınırından da sorumlu olan 2'inci Ordu Komutanlığı'na atandı. 2 yıldır Suriye, Irak ve İran sınırından gelen tehditlere yönelik ülke topraklarını korumakla görevli 2'inci Ordu Komutanlığı görevini yürüten Org. Servet Yörük ise Karargah görevine atandı. Böylece askeri teamüllere de uyulmuş oldu. TSK'da 2 yıl kıta görevi yapan generaller, 3'üncü yılında karargah görevlerine atanıyor. Malatya'da 2 yıl kıta görevi yapan Org. Servet Yörük, EDOK Komutanlığı'na atandı.

TAŞDELER DE YAŞ ÜYESi
ŞURA'da tutukluluk kararıyla görevinin başında bulunamayan 2 orgenerale de pasif görev verildi. Geçen yıl tutuklanan eski Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı, YAŞ üyesi adı altında pasif bir göreve atanmıştı. Aynı görev tanımı şimdi de EDOK Komutanı Org. Nusret Taşdeler için yapıldı. Çukurca'da 6 askerin şehit olmasıyla ilgili davanın tutuksuz sanığı Tuğgeneral Zeki Es'in görev süresi ise 1 yıl uzatıldı.

GENERAL SAYISI DÜŞTÜ
Bu yıl ki Şura kararlarıyla TSK bünyesindeki generallerin sayısı da azalmış oldu. Toplam 56 general emekli edilirken, generalliğe yükseltilen albay sayısı ise 47 olarak açıklandı. Böylece 362 olan TSK'daki general sayısı 353'e düşürülmüş oldu. Askeri kaynaklar, bu sayının "normal" olduğunu ifade etti.

2015'İN KOMUTA KADEMESİ BELLİ
Komuta kademesi ise değişmedi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, 2015'e kadar görevini sürdürecek. Kara, Hava ve Deniz Komutanları, gelecek yıl emekli edilecek. Teamüllere göre Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu, 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı, 2015'te Genelkurmay Başkanı olacak.

HARP AKADEMİLERİ KORG. SEVİYESİNE İNDİ
YAŞ kararlarında emekli olan tek orgeneral ise Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner oldu. Yerine Korg. Raif Akbaş atandı. Böylece Harp Akademileri Komutanlığı'nın seviyesi orgenerallikten korgeneralliğe düşürüldü.


CEYDA KARAASLAN