Fetih 2012

On binlerce Türk, Fransa'da 1915 olaylarını inkarı suç sayan yasa teklifinin senatoda reddi için Paris'te toplandı... Türkler, Cumhurbaşkanı Sarkozy ve yasayı destekleyenleri protesto etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2012 Güncelleme 22 Ocak 2012, 02:56
Fetih 2012

İÇİNDEKİLER

Fransa'nın Paris kenti, son yılların en büyük protestosuna sahne oldu... Fransa'nın dört bir yanından ve Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, İngiltere gibi ülkelerinden Paris'e akın eden on binlerce Türk, Denfert Rochereau Meydanı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve sözde 'soykırımı inkarı suç sayan' yasanın mimarı Valerie Boyer'e tepki gösterdi. Fransa Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği yetkilileri, 700 otobüs dolusu Türk vatandaşının çeşitli Avrupa ülkelerinden Paris'e ulaştığını söyledi.Türk ve Fransız bayraklarıyla gösteriye gelen Türkler, yasa teklifinin ifade ve düşünce özgürlüğüne ve Fransız anayasasına aykırı olduğunu ifade eden pankartlar taşıdı ve sloganlar attı. Denfert Rochereau Meydanı'nda başlayan gösteri yürüyüşü, yerel saatle 17.00'de Senato Binası'nda sona erdi. Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Demir Önger, 50 yıldır Fransa'da olduğunu ancak böyle kalabalık bir Türk topluluğunu ilk kez gördüğünü söyledi. Önger, "Türkler ilk defa kendilerine yapılan bir haksızlığı bu kadar yüksek sesle ve geniş çaplı protesto etme şansına sahip oldu. Yasa teklifinin Fransa Cumhuriyeti ilkelerine aykırı. Biz Türk ve Ermeni halklarının dostluğundan ve barışından yanayız" dedi. İnkarı suç sayan yasa teklifi, yarın Senato'da oylanacak.

'Yürüyüşü düzenleyenleri alkışlıyorum'
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkler'in Paris'te düzenlediği protesto gösterisine ilişkin olarak, "Bu yürüyüşü düzenleyenleri tebrik ediyorum. Demokrasiyi gerçekten önemsediklerini ortaya koydular" dedi. Ekonomi Gazetecicileri Derneği'nin (EGD) toplantısına katılan Bağış şöyle konuştu: Yürüyüşün Fransa'da akıl tutulması içerisine düşmüş, yaklaşan seçimlerde koltuklarını kaybetme korkusu yaşayanların akıllarını başlarına toplamaları için, onları içine düştükleri gaflet uykusundan uyandırıcı olmasını temenni ediyorum."