Akdeniz resti

BM toplantısı için New York'a giden Başbakan Erdoğan, net konuştu: Akdeniz'de petrol aramaya başlıyoruz... Askeri, fırkateyn ve jetlerle bölge kontrolümüz altında

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2011 Güncelleme 20 Eylül 2011, 10:03
Akdeniz resti

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rumlar'ın İsrail'le birlikte Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlamasıyla ilgili New York'a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, sadece Akdeniz değil, MİT-PKK görüşmesi ve füze kalkanıyla ilgili de açıklamalar yaptı:

* AKDENİZ: Güney Kıbrıs'ın İsrail veya Yunanistan ile burada ekonomik bölge ilan etmek suretiyle sondaj çalışmasına başlamış olması, bizim de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmamızı sağladı. Daha önce belirttiğim gibi, çok kısa bir süre içerisinde biz de bu çalışmaları başlatacağız. Bu hafta olması mümkündür. Münasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri yerde farklı çalışmalarımız da var.
Gerek askeri, gerek fırkateynlerimiz, gerek hava kuvvetlerimiz ile bölge sürekli kontrol altında. Böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce kendilerine de iletmiştik.

* MİT'İN GÖRÜŞMESİ:
Muhalefet devlet ve hükümeti bile ayıramıyor. Anamuhalafet partisi ve muhalefet, siyasi terimleri iyi öğrenemediği için sıkıntı yaşıyoruz. Hükümet olarak bu görüşmeleri yapmadığımızı söyledim ama devlet olarak bu görüşmeleri yaptığımızı söylediğim parlamento kayıtlarından görülür. Ben 'hükümetin görüştüğünü kanıtlamazsanız şerefsizsiniz' dedim. Benim özel temsilcim olarak giden Hakan Fidan, görüşmeye gittiğinde müsteşar yardımcısıydı.

KOYUN GÜDEMEZLER
Yani devlet görevlisiydi. Her zaman söylüyorum, üç beş koyun gütmemiş insanlar siyaset yapamazlar. Önce hükümet nedir, devlet nedir bir öğrensinler.

* NATO KALKANI: Füze kalkanı konusunda da çok ciddi bir dezenformasyon var. Biz bir NATO ülkesiyiz. Kürecik'te daha önce böyle bir NATO üssü var mıydı? Vardı. Yine kuruluyor bu üs. Diyorlar ki, bu İsrail'i korumaya yöneliktir, bu İran'a yöneliktir. Ama İsrail NATO üyesi değil ki! Bu füze kalkanı değil radar üssüdür.

TÜRKİYE TEHDİT ETTİ
İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye'nin, Rumlara Dönem Başkanlığının verilmesi halinde AB ile ilişkilerini dondurmakla "tehdit ettiği"ni belirterek, bu yöndeki beyanların, AB-Türkiye bağlarında "yeni bir düşük nokta" işaret edebileceğini de yazdı. Gazete ayrıca, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın KKTC ziyareti sırasında yaptığı uyarılarla çok net bir mesaj verdiğine dikkat çekti. Dünyanın en önemli gazetelerinden New York Times da, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne karşı sert tedbirler alacağını yazdı.

PLATFORMA SALDIRI OLABiLiR
Rum lideri Hristofyas'ın, ilan ettikleri 'Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yer alan 12. parsellerdeki doğalgaz yataklarıyla ilgili bir dosyayı Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e ilettiği belirtildi. Bir AB diplomatı, "Türkiye'nin sondaj platformuna saldırı düzenleyerek AB sürecine ölümcül darbe vurma beklentisi olabilir" dedi.

DAVUTOĞLU'NDAN İSRAİL'E TEPKİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler'de gerçekleşen Teröre Karşı Uluslararası Mücadele Sempozyumu'nda, konuşma sırası İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'a gelince salonu terk etti. Daha sonra kürsüye çıkan Davutoğlu, "PKK'nın pek çok ülkede, özellikle Avrupa'da önemli bir yapısı var. Bu tolere edilemez" dedi.