Son 48 saat

İsrail, 2 gün içinde özür dilemezse Türkiye'den ağır darbe alacak: İsrail'in yeni büyükelçisi Ankara'ya sokulmayacak, hiçbir alanda işbirliği yapılmayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2011 Güncelleme 21 Ağustos 2011, 11:23
Son 48 saat

İÇİNDEKİLER

Türkiye, İsrail'e, 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısı nedeniyle "Özür dile", "Tazminat öde", "Filistin'e ambargoyu kaldır" restini çekmişti... Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Taleplerimiz yerine getirilmezse ne yapacağımızı herkes görecek" şeklinde sert bir ifade kullanmıştı. Artık son 48 saate giren İsrail, BM'nin Mavi Marmara raporunu açıklayacağı 23 Ağustos tarihine kadar özür dilemezse, Türkiye harekete geçecek. İsrail'e ilk darbe vize konusunda vurulacak. 15 gün sonra görev süresi sona erecek olan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin yerine gelecek büyükelçiye asla vize verilmeyecek. Bu konuda karar kesin. Ardından ikinci aşamaya geçilecek. İsrail'le ticari ve askeri alanlarda yapılması planlanan tüm projeler iptal edilecek.

İSRAİL ZARARLI ÇIKACAK
Son aşamada ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazze'ye ziyaret edecek. İsrail, Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretini engellemek için başta ABD olmak üzere birçok ülkeden yardım istediği biliniyor. Erdoğan'ın Gazze konusunda ne kadar kararlı olduğunu bilen İsrail için "Çaresiz kaldı" yorumları yapılıyor. Özür konusunda ılımlı bir politika izleyen ancak Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın "Türkiye'den özür dilenirse, Koalisyon hükümetini bozarız" tehdidi nedeniyle sessiz kalan İsrail Başbakanı Netanyahu, sürekli ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüşmeler yapıp, bu konuda destek istiyor. Ortadoğu konusunda uzman olan stratejistler, "Özür" konusunda bu yaklaşımın sürmesi halinde en zararlı çıkacak ülkenin, İsrail olacağı konusunda birleşiyor.

BİR DARBE DE MISIR'DAN
İsrail 'şımarık' tavrından vazgeçmiyor. Mısır ve Gazze'ye bomba yağdıran İsrail, sert bir yanıt aldı. Mübarek sayesinde Mısır'a her istediğini yaptıran İsrail'in yeni dönemde işi zor. Çünkü Mısırlı yetkililer, saldırı nedeniyle Mısır Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı. Bu karar nedeniyle büyük şaşkınlık yaşayan İsrail'e ikinci darbe Kahire'den geldi. Binlerce Mısırlı, İsrail'in Kahire Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenledi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise "Mısır daimi dostumuz" açıklamasını yaptı.