Ramazanda engellilere işaret diliyle cuma hutbesi

Adana'da, ramazan dolayısıyla bir camide başlatılan uygulamayla cuma hutbesi, işitme engellilerin de anlayabilmesi için işaret diline çevriliyor.

Giriş Tarihi 03 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 03 Haziran 2017, 19:52
Ramazanda engellilere işaret diliyle cuma hutbesi

İÇİNDEKİLER

Adana'nın merkez Seyhan ilçesindeki Yüzer Camisi'nde ramazan dolayısıyla başlatılan uygulama kapsamında cuma hutbesi, işitme engellilere işaret diliyle aktarılıyor.

İl Müftülüğü tarafından işitme engellilerin de cuma hutbesini anlayabilmesi için hayata geçirilen uygulama, Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yüzer Camisi'nde başlatıldı.

Cuma günleri camide görev alan Seyhan İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğretmeni Serdar Görgülü, din görevlisinin okuduğu cuma hutbesini, minberin yanından işaret diliyle anlatmaya başladı.

Okuldaki işitme engelli öğrenciler ile mahalledeki vatandaşların yoğun kullandığı camide verilen hizmet, memnuniyetle karşılandı.

Adana Müftüsü Hasan Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı Seyhan'daki işitme engelliler okulunun bulunduğu bölgede başlattıklarını söyledi.

Çınar, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın din hizmetleri yönetmeliğinin ilk maddesinde, işitme engelli kardeşlerimize hutbelerin işaret diliyle anlatılması ifadesi var. Biz de Adana'mızda bunu başlattık. Engelli kardeşlerimizi camimize bekliyoruz, cuma namazındaki hutbemizi bundan sonra anlayacaklar inşallah." dedi.

İşitme engelliler ve onlara yönelik okullardaki öğrenciler faydalandığı sürece projeye devam edeceklerini belirten Çınar, "İşitme engelli kardeşlerimizin de cuma günü okunan hutbede hocamızın neler anlattığını anlama hakları var. Oradan bir ayet, bir hadis öğrenecekler ve onlar da dini yaşayacaklar. İşitme engelli kardeşlerimiz de bizim gibi ayeti ve hadisi anlama hakkına sahipler." diye konuştu.

Hutbeyi işaret diline çeviren öğretmen Görgülü de işitme engelli olmanın ibadete engel teşkil etmediğini dile getirdi.

Okullarının yanı sıra çevrede çok sayıda işitme engellinin bulunduğunu anlatan Görgülü, "Onlara da hizmet etmek gerektiğini düşünüyorum. İşitme engellilerin bu konuda ihtiyaçlarının karşılanması önemli. Bu görevde bulunmaktan da mutluyum. İşitme engelliler sesle alakaları olmadığı için hocanın söylediklerini anlamlandıramıyordu. İnşallah bu şekilde onlara yardımcı oluyoruz. Müftülüğümüz bu konuda kararlı." ifadelerini kullandı.