İftarda hoşaf sahurta yumurta

Sıcak ve uzun günlerde tutulan oruç doğru beslenmeyi önemli kılıyor. Sağlıklı ve rahat bir ramazan geçirmek için uzmanlar, sahurda süt ve yumurta iftarda ise hoşafın tüketilmesini öneriyor...

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
İftarda hoşaf sahurta yumurta
RAMAZAN ayının yaz aylarına denk gelmesiyle beslenme tercihleri önemli yer ediyor.
Sağlıklı bir ramazan için iftar ve sahurda dengeli bir şekilde beslenmek büyük bir önem arz ediyor. İşte rahat bir oruç geçirmek için uygulamak gereken adımlar:
Sık ve hafif öğünler hem sindirim sistemini yormayacak hem de metabolizmanın yavaşlamasını önleyecektir. Bu sayede günü daha rahat geçirmek mümkün olacaktır.
İftar da yemeğe bir çorba ile başlanmalı ve bir süre ara verildikten sonra çok ağır olmayan küçük öğünlerle devam edilmelidir.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
Yine süt ve süt ürünlerinin tüketimi hem dengeli beslenmek adına yararlı olacaktır hem de sıvı dengesini sağlamak açısından faydalı olacaktır.
Hem iftarda hem sahurda lifli besinlerin tüketilmesi tokluk süresini uzatacak ve bağırsakların rahatlamasını sağlayacaktır.
Ra mazan ayının vazgeçilmezi ramazan pidesi tüketimi mutlaka sınırlı tutulmalıdır. Pidenin besleyici değeri yumurta ve susam nedeniyle oldukça yüksektir. Zaman zaman kepek unlu yada tam buğday unlu gıdalara yer vermek sağlığımız için iyi olacaktır.
Tatlı tüketimi ölçülü olmalı. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir.
Yemeğin hemen üstüne kesinlikle şekerli çay, kahve yada bitki çayları tüketilmemelidir.
İftar dan bir-iki saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşler hem ramazan ayında alınan kilolara çözüm olabilir hem de sindirim sistemimizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Sahur için mutlaka gece kalkılmalıdır.
Acıkmadan yenilen sahur yemeği kilo problemi yaşamamıza neden olabilir.
Ayrıca sahurda ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi besleyici değeri yüksek ve gün boyu tokluk sağlayacak besinlere yer verilmesi yararlı olacaktır.
Sahurda kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durmak oldukça yararlı olacaktır.
Aşırı terleme ile kaybedilen minerallerin yerine konulabilmesi açısından maden suyu tüketimi yararlı olabilir. Hem iftar sonrası hem de sahurda bol bol sıvı tüketilmelidir.

SÜT, PEYNİR VE HOŞAF ŞART
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr.
Neriman İnanç
, ramazan boyunca sahurda ve iftarda sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gerekenlerin başında süt, yumurta ve hoşafın geldiğini söyledi. İnanç, şunları kaydetti: "Süt, içerdiği yüksek miktardaki protein ve besin öğeleriyle uzun süre tok tutuyor ve birçok hastalığı da önlüyor.
Yumurta sarısı ise günlük ihtiyaç duyulan enerjinin dörtte üçünü, yağ, A, D ve E vitaminlerinin tamamını, protein ve B2 vitamininin yarıya yakınını içerir. Yumurta ayrıca kalsiyum, demir, kolin, fosfor açısından da oldukça zengindir."
İnanç, glisemik indeksi düşük, sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyerek "İftarda kayısı, üzüm yenmesi
iyi olur" dedi.

SAHURDA KA PUZU YEMEYİN!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, meyve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Selçuk, "Sahurda incir, muz, karpuz, kavun ve üzüm çabuk acıktırdığı için yenmemeli. Elma, armut ve şeftali gibi meyvelerin ise glisemik indeksi düşüktür. Sahurda bundan tüketilmeli. Glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketilmesi yasak değildir. İftardan sahura kadar ara ara yenilebilir" dedi.