Dua

Dua; sözlük anlamı itibariyle istemek, çağırmak, davet etmek demektir.

Giriş Tarihi 13 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 13 Temmuz 2010, 15:50
Dua

İÇİNDEKİLER

İslamî bir terim olarak da "Allah'a yalvarmak, ondan bir şeyler istemek" gibi manaları taşımaktadır. Hadislerde "ibadetin özü", "rahmet kapılarının anahtarı", "müminin silahı" ve "dinin direği" gibi ifadelerle tanımlanmıştır. Dille olduğu gibi kalp ve fiillerle de dua edilebilir.

Ayetlerde Allah Teala kendisine yönelip duada bulunacak kullarına "cevap vereceğini" bildirmekte: "Kullarım beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler." (Bakara, 186) (Ayrıca bkz. Mümin, 60.)

Nasıl dua edileceğine dair, bir ayette de şu şekilde buyuruluyor: "Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez." (Araf, 55)

Duanın geri çevrilmeyeceğini müjdeleyen bir hadiste ise şöyle buyuruluyor: "Kul, elini açarak Allah'tan hayır bir şey dilerse; Yüce Allah, kulunun elini boş olarak geri çevirmekten haya eder" (Tirmizi, 3556)