İnanç özgürlüğünün anayurdu: Türkiye

İnanç özgürlüğünün anayurdu olan Türkiye, tüm dünyaya ders vermeye devam ediyor, diğer alanlarda olduğu gibi inanç özgürlüğünde de son dönemlerde büyük gelişmeler kaydedildi. Türkiye'de bulunan birçok kilise ve sinagog restorasyondan geçti, her dinden vatandaşımız dinini dilediğince yaşayabiliyor. Avrupa ülkeleri kendi ülkelerinde her gün Müslümanlara ve diğer dindeki vatandaşlarına çeşitli ayrımcılıklar uygulanırken Türkiye'ye akıl vermeye çalışıyor.

Giriş Tarihi 18 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 18 Aralık 2017, 16:33
İnanç özgürlüğünün anayurdu: Türkiye

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin son yıllardaki büyük değişimi ve gelişimi sadece ekonomide değil inanç özgürlüğünde de kendini gösterdi. Türkiye büyüyüp güçlendikçe demokrasisi de gelişti, hiçbir ayrım yapılmadan azınlıklar için de birçok çalışma yapıldı. Türkiye'nin kültürel mirasının önemli unsurlarından biri olan kilise ve sinagoglara sahip çıkıldı. Son 15 yılda inanç özgürlüğü ve tarihi mirası koruma çerçevesinde bu tarihi kilise ve sinagoglara yönelik önemli restorasyon çalışmaları yapıldı. İnanç özgürlüğünün anayurdu olan Anadolu, yüzyıllarca huzur içinde ve bir arada yaşayan kültürler olarak tüm dünyaya ders vermeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyareti sırasında Batı Trakya'daki Türklerin kendi müftülerini seçememeleri üzerine Yunanistan'a tepki göstermiş ve onları inanç özgürlüğüne saygı göstermeye davet etmişti.

Erdoğan, Atina'da konuyla ilgili "Çok daha farklı konular da söz konusu. Toprak bütünlüğü… Bizim bununla ilgili bir sorunumuz yok. İnanç hürriyeti deniliyor, mesela burada bir Fethiye camii meselesi var. Atina'da cami sorunumuz var. Ama benim ülkemde Türkiye'de biz bugüne kadar Hristiyanların kiliseleriyle ilgili sorun yaşamadık. Sümela'yı yapıyoruz, biz yapıyoruz. Yapılan yer şartları öyle zor bir yer ki, dağ yamacı adeta. Sümela manastırını koşullar zor da olsa bitireceğiz ve tüm Hristiyan dünyasının hizmetine sunacağız. Onlara niye burada ibadet yapıyorsunuz diye soran yok." demişti.

Erdoğan, Türkiye'de azınlıkların kiliselerinin restore edildiğini belirterek, "Şimdi Ocak ayının 7'sinde İstanbul Balat'da patrikhanenin kısa bir mesafede Demir Kilise namıyla maruf bir kilise var. Bitiyor ve 7 Ocak'ta Boyko ile birlikte açılışını yapacağız. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Ama Batı Trakya'da da bu sorunu artık bir an önce aşalım. Artık bunlar bizim masamızın üzerinde durmasın, masadan kaldıralım istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İşte son 15 yılda restore edilen kilise ve sinagoglar: