Bosna Kasabı Mladiç'e müebbet hapis!

Bosna Savaşı esnasında Sırp askerlerin Bosnalı Müslümanları katletmesinin ardından 22 yıl geçti. 'Bosna Kasabı' Mladic, "Srebrenitsa'da savaş suçu işlediği" gerekçesiyle mahkemece suçlu bulundu.

Giriş Tarihi 22 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 22 Kasım 2017, 14:21
Bosna Kasabı Mladiç’e müebbet hapis!

İÇİNDEKİLER

Dünyanın gördüğü en büyük katliamlardan biri olan Bosna Hersek'in 1995 yılında yaşadığı Srebrenitsa vahşetine adalet tecelli etti. Katliamın bir numaralı sanığı olan "Sırp Kasabı"lakaplı Radko Miladic ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Hakkında yer alan 11 maddelik suçlamanın 10'unda jüri tarafından suçlu bulunan Ratko Mladic kesin karar ile müebbet hapse mahkum edildi.

MAHKEME ÖNÜNDE YOĞUN KALABALIK
Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleştirilen davada Mladic'in salona getirildiği sırada dışarda yoğun bir kalabalık, Mladic'i protesto etmek ve adaletin tecelli etmesini beklediler. Ellerinde pankartlar ve soykırım kurbanının fotoğraflarını taşıyan kalabalık grup, Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde eylem gerçekleştirdi.

Srebrenitsa mağdurlarının halen gömülü toplu mezarlarının bulunduğu bu zamanlarda Mladic için verilen ömür boyu hapis cezası yüreklere bir nebze olsa da su serpti.

SREBRENİTSA "SOYKIRIMI"
Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar o dönemde toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

EN GENCİ 15 YAŞINDAYDI
Her yıl 11 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen Srebrenitsa anma törenleri duygu yüklü ve gözyaşları eşliğinde gerçekleşiyor. Yıl içinde tespit edilen toplu mezarlardan çıkartılan cesetler saklanıyor ve 11 temmuz tarihinde defin işlemi gerçekleştiriliyor.

Tabutların mezarlığa taşınması sırasında duygusal anlar yaşanırken, kurbanların yakınları tabutların başına gelerek sevdikleri ile son kez vedalaşıyor. Tabutlar, gece boyunca Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kalıyor ve Srebrenitsa asla unutulmuyor.

ANIT MEZARDA 6 BİN 575 KİŞİ VAR
Bu yıl yine Temmuz ayında gerçekleşen törenin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilenlerin sayısı toplamda 6 bin 575'e yükseldi. Sırp kasabı Mladic'in "gurur tablosu" olan bu katliam tarihin en vahşi soykırımlarından birisi olarak yer alıyor.