Tatbi'kast'!

NATO, haddini aştı. Tatbikat esnasındaki haritalı simülasyonda Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Bu kirli plan ortaya çıkınca Genel Sekreter Jens Stoltenberg, özür dilediklerini açıkladı. Hatayı yapan Kürt asıllı Norveç askerinin görevden alındığı vurgulandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2017 Güncelleme 18 Kasım 2017, 02:12
Tatbi’kast’!

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE dört bir yanda terör örgütleriyle mücadele başlattı. Bu mücadele sırasında Türkiye'nin yanında olması gerekenler, iki yüzlü davrandı. NATO'da yaşanan son skandal bunu kanıtladı. Buna göre Norveç'te 8-17 Kasım tarihleri arasında NATO tatbikatı vardı. Tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında iki skandal olay yaşandı. Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde (JWC), "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı. Simülasyonu hazırlayan ekip teknisyeni, Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Türk heyeti, skandalı ortaya çıkardı. Söz konusu teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti. Özür diledi! Daha sonra Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu söyleyip özür diledi.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA
Diğer skandala ise Norveç Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı personel yol açtı. Söz konusu personel, simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal sohbet mecrasında "Recep Tayyip Erdoğan" adlı sahte hesap açtı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "düşman ülke liderleriyle" yakın ilişki kurduğu yönünde korkunç amacı planladı. Bu karanlık plan da NATO'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki Türk subayların tespiti sonrası ortaya çıktı. Hesabı açan kişinin Kürt kökenli Norveç subayı olduğu anlaşıldı. Hain subay ordudan atıldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise yazılı açıklama yaptı. Özür diledi. Stoltenberg "Yaşananlar bireysel eylemlerin bir sonucudur ve NATO'nun görüşlerini yansıtmamaktadır" dedi. Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun güvenliğine önemli katkılar yapan, değerli bir müttefik olduğunu belirtti. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Atatürk ile Erdoğan'ı hedef alan olay ile ilgili soruşturma başlattı.


ASKERLERİ ÇEKTİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan skandala sert tepki gösterdi. Erdoğan, şunları söyledi: "Biz NATO'da beraberiz diye yanlışları söylemeyecek miyiz? Kusura bakmayın söyleyeceğiz." Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den Sorumlu Bakanımız bizi aradılar. 'Bu tatbikattaki 40 askerimizi çekme kararı aldık' dediler. Dedik ki 'Tabii, süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka, zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor...."

DIŞİŞLERİ: GAYRİ AHLAKİ
Dışişleri Bakanlığı da skandalı ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, tatbikat ile Türkiye'nin hasım ülkelerle işbirliği yaptığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılmasının esef verici, gayri ahlaki ve kabul edilmez bir durum olduğunu belirtti.

NORVEÇ DE ÖZÜR DİLEDİ
Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke- Jensen, skandaldan ötürü Türkiye'den özür diledi. Jensen, "Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir ve yakın iş birliğimize değer veriyoruz" dedi.