10 soruda NATO en önemli müttefikine neden bunu yaptı?

Giriş Tarihi 18 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 18 Kasım 2017, 19:24
10 soruda NATO en önemli müttefikine neden bunu yaptı?

İÇİNDEKİLER



NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Atatürk düşman hedef olarak gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert tepkisi ve askerlerimizi tatbikattan çekmesi üzerine NATO geri adım attı, özür diledi. Peki bu skandal neleri ortaya dökmüş oldu?



NATO TATBİKATINDA NE OLDU?

Norveç'te bir tatbikat ve tatbikatın simülasyonlarında hazırlanan görsellerin birinde Atatürk düşman hedef gösterilmiş. Yine tatbikat çerçevesindeki bir simülasyon için oluşturulan sanal hesapta da Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşman ülke liderlerine yakın bir isim olarak lanse ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert tepkisi sonrası Norveçli olduğu açıklanan ve bu skandala imza atan kişilerin cezalandırıldığı söylendi, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Türkiye'den özür diledi.



BU SKANDAL NEYİ ORTAYA KOYUYOR?

NATO işine geldiği zaman Türkiye'yi "en önemli müttefikimiz" diye tanımlıyor. Ama bu kez düşman olarak gösteriyor. Demek ki Türkiye, NATO'nun tek taraflı çıkar düzenine karşı bir şeyler yapmış.



TÜRKİYE NE YAPTI DA NATO BÖYLE DAVRANIYOR?

Aslında Türkiye bir şey yapmadı. NATO Türkiye için gerekenleri yapmayıp, mesele Türkiye olunca Türkiye'yi hep yalnız bıraktığından dolayı Türkiye kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı. Tıpkı S400 konusunda olduğu gibi.



S400 NATO-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE BİR KIRILMA MI?

Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması baştan beri NATO'nun istemediği bir durum. Hele ki konu savunma sistemine gelip, Türkiye Rusya ile S400 anlaşmasına oturunca, NATO'nun bu durum karşısındaki agresif ve tehdit edici tavrı hemen kendini gösterdi.



NATO S400 TAVRINDA NE KADAR HAKLI?

Türkiye'nin sınırlarında bir savaş var ve bu savaşın içinde terör örgütleri var. Ama NATO bu tehlike karşısında Türkiye'yi yalnız
bıraktı. S400'e gelene kadar NATO, Türkiye'de konuşlu patriotları neden çekti, önce buna yanıt vermeli.



NATO'NUN ATATÜRK VE ERDOĞAN'I HEDEF GÖSTERMESİNİN SEBEBİ NE OLABİLİR?
Burada bir mesaj var, liderler üzerinden duydukları rahatsızlığın dışa yansıması.



NATO VE GENEL ANLAMDA BATI'DA ERDOĞAN DÜŞMANLIĞI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik saldırı politikası sadece NATO'ya özel bir durum değil. Bunu daha önce AB ülkelerinde de gördük.



NATO İLE PKK AYNI DİLİ Mİ KULLANIYOR?
16 Nisan referandumu öncesi Avrupa ülkelerinde PKK'lı teröristler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef gösteren görseller kullanmışlardı. Burada da NATO'nun bir benzerini yaptığını görüyoruz.



NATO TÜRKİYE'DEN NE İSTİYOR?

NATO için Türkiye önemli bir güç, öyle kolay kolay vazgeçilecek bir ülke değil. Ama şu an Türkiye, NATO için kullanılabilir durumda değil. Yıllarca kullanmışlar, artık Türkiye buna müsaade etmiyor. NATO'nun sıkıntısı burada başlıyor.



AMAÇLARI NE?

Türkiye'yi bir şekilde dizayn etmeye çalışıyorlar. Dizayn edebildikleri Türkiye onlar için geçerli, gücünü kullanan, yerli ve
milli imkanlarını ortaya çıkaran Türkiye, NATO için düşman olarak görülüyor.



AB VE NATO'YU KIYASLARSAK?
AB de NATO da Türkiye'den kolay kolay vazgeçemez. Ama istedikleri gibi bir Türkiye olmayınca ikisi de Türkiye'ye karşı saldırgan oluyor.

TAHA DAĞLI