Çok talep olursa öğrenci ne yapacak?

Takvim, milyonlarca öğrenci-veliyi yakından ilgilendiren yeni liseye geçiş sınavına ilişkin merak edilenleri A’dan Z’ye açıklıyor. Meslek liseleri ve İHL de sınavla öğrenci alacak mı? Liseye kayıt derdi ne zaman bitecek? Eğitim Bölgesi ne demek? İşte tüm cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2017 Güncelleme 11 Kasım 2017, 02:17
Çok talep olursa öğrenci ne yapacak?

İÇİNDEKİLER

HAKKARİ'DEKİ ÖĞRENCİ İSTANBUL'DA OKUYABİLECEK Mİ?
Evet. Sınavla öğrenci alan okullar için öğrenci isterse farklı illerde olmak üzere 5 tercih yapacak. Sınav puan üstünlüğüne göre öğrenciler otomatik olarak okullara yerleştirilecek.

SINAVA GİRMEYENLER NE YAPACAK?
Sınava girmeyen öğrenci Bakanlık tarafından belirlenen evine en yakın alandaki 'eğitim bölgesi' içindeki okulların sıralandığı bir tercih ekranı sunulacak. Öğrenci bu ekrandan 5 okul tercihi yapacak. Tercihler bakanlık bilgi işlem biriminde değerlendirilecek. Öğrenciler Eğitim Bölgeleri içinde adresine yakınlık esassıyla tercih ettiği okullardan birine yerleştirilecek.

SINAVI KAZANAMAYANLAR AÇIK LİSEYE Mİ GİDECEK?
Hayır. Sınava giren öğrenci, talep etmesi halinde ayrıca mahallesine yakın Eğitim Bölgesi içinde de 5 okul tercihi yapabilecek. Böylelikle sınavı kazanamazsa mahallesinde istediği bir okula kayıt yaptırabilecek.

TEK OKUL TERCİH EDİLİR Mİ?
Evet tek tercih edilebilir. Eğer öğrencinin adresine yakın tek bir okul tercih ettiyse öncelik olarak bu öğrencinin o okula kaydı sağlanacak. Ancak kontenjan sorunu yaşanmaması için öğrencinin 5 tercihli formu doldurması talep edilecek.

SINAV NEREDE YAPILACAK?
TEOG'da normal yazılı sınav merkezi olduğu için sınavlarda öğrencinin kendi okulunda ve sınıfında yapılıyordu. Yeni sınav merkezi bir sınav olduğu için başvuran öğrenciler il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün belirlediği sınav merkezlerinde sınava girecek.

KAYIT DERDİ NE ZAMAN BİTECEK?
Sınava giren, girmeyen, kazanan, kazanmayan tüm öğrencilerin sonuçları Temmuz ayı içerisinde açıklanacak. Böylelikle, çileli nakil süreci ve belirsizlikler artadan kalkmış olacak. Öğrenci Temmuz ayı sonunda gideceği okulu nihai kaydını yaptırarak Eylül ayında eğitime başlayacak.

ÖZEL OKULA KAYIT NE ZAMAN?
Özel okullar, kayıt sistemi okullar kapatıldıktan hemen sonra açılacak. Özel okula gitmek isteyen öğrenci ister sınava girsin ister girmesin istediği zaman özel okula kayıt ve nakil gerçekleştirebilecek.

OKUL BAFİARI PUANI ETKİLİ OLACAK MI?
Hayır olmayacak. Ancak sınavda aynı puan ve aynı okul için eşitlik söz konusu olması durumunda okul başarı puanın yüksek olana öncelik verilmesi planlanıyor.

SINAVLA ALIM YAPAN OKULLARIN KRİTERLERİ NASIL BELİRLENECEK?
Her yıl okulun başarısına göre bakanlık tarafından belirlenen kriterleri sağlayan okullar içerisinde liste yenilenecek. Okulların performans değerlendirmesi yapılacak.

SINAVLA ALIM YAPACAK OKULLAR ARASINDA MESLEK LİSESİ OLACAK MI?
Evet olacak. Meslek liselerine talebi artırmak ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye geçişlerini teşvik etmek için Mesleki Teknik Liseler arasındaki en nitelikli, talebin yüksek olduğu okullar sınavla alım yapacak.

MESLEKİ EĞİTİM OKULLARI ARASINDA ALANLAR NASIL SEÇİLECEK?
Meslek lisesini tercih eden bir öğrenci, 'Eğitim Bölgesi' içinde istediği meslek lisesini tercih edecek. Öğrencinin okumak istediği alan, o meslek lisesinde yoksa öğrencinin talebiyle en yakın meslek lisesine yönlendirilecek.

SINAVLA ALIM YAPACAK OKULLAR ARASINDA İMAM HATİP LİSESİ OLACAK MI?
Evet olacak. İmam Hatip Liseleri arasında akademik başarının ve talebin yüksek olduğu liseler de sınavla öğrenci alan okullar kapsamına alınacak. KAÇ OKUL TÜRÜ OLACAK?
Sınavla alım yapmayan, mahallede Lise, Mesleki Teknik Lise ve İmam Hatip Lisesi olmak üzere 3 tür okul olacak.

İMAM HATİP Mİ MESLEK LİSESİ Mİ?
Okul türü öğrencinin tercihine bırakılacak. Hiçbir öğrenci istemediği okul türüne gitmeyecek. Öğrenci evine yakın okul türlerinden istediğini tercih edebilecek. Kamuoyunda iddia edildiği gibi istemeyen öğrencilerin İmam Hatip ya da meslek lisesine kaydı söz konusu olmayacak.

BİR LİSEYE ÇOK TALEP OLURSA NE OLACAK?
MEB, Eğitim Bölgelerini, öğrenci sayısı ve öğrencinin olası taleplerine göre okullarla ilişkilendirerek belirleyecek. Eğer bir bölgede bir okula mevcut kontenjandan çok talep gelirse tercih sıralamasına göre öncelik sağlanacak. Burada da kontenjan yetmezse okul kapasitesi artırılacak.

AYNI ÖĞRENCİ FARKLI OKUL TÜRÜ TERCİH EDEBİLİR Mİ?
Evet edebilir. Öğrenci isterse 5 tercihini, mahallesine en yakın lise, meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi farklı okul türlerinde tercih edebilecek.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE KARFŞI ÖNLEM ALINACAK MI?
Hayır olmayacak. Aileler yeni sistemde aynı ilkokul ve ortaokulda olduğu gibi lisede de evlerinin çevresindeki okullardan istedikleri birine çocuklarını gönderecekler. Çok talep gören okullar zaten sınavla alım yapacağı için diğer okullar arasında nitelik farkı birbirine yakın olacak.

EĞİTİM BÖLGESİ NE DEMEK?
Eğitim Bölgesi, MEB'in bir bölgede liseye başlayacak öğrenciler ile farklı okul türleri arasındaki eşleştirmesi anlamına geliyor. Her eğitim bölgesinde, o bölgedeki öğrenci sayısına göre her türden en az birer okul bulunacak.

NAKİL NASIL YAPILACAK?
Eğitim öğretim yılı içinde adres değişikliği olduğunda öğrencinin de taşındığı yeni adresin içinde olduğu Eğitim Bölgesi kapsamında 5 okuldan birine aynı şekilde kayıt yaptıracak. Nakil ve kayıtlar ilçe milli eğitim müdürlüklerinde gerçekleşecek.

ÖZEL OKULLAR KENDİ SINAVINI YAPACAK MI?
Özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek. Ancak özel okullar birleşerek bir sınav yapamayacak. Sınavla öğrenci alan özel okullar, bu sene tek tek sınav yapmak yerine MEB'in uygulayacağı sınavla alım yapacaklarını açıkladı.

OKUL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
Haziran ayının ikinci haftasonu, okullar kapandıktan sonra, tüm öğrenciler gitmek istedikleri liselere ilişkin tercihlerini yapacak.

BU YIL 8'LERE ÖZEL UYGULAMA VAR MI?
Evet. Sistem ilk kez bu yıl uygulanacağı için bu yıla mahsus olmak üzere sınav soruları sadece 8'inci sınıf müfredatından sorulacak.

BURSLU ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENECEK?
Burslu öğrenciler geçen yıllarda olduğu gibi sınav başarı puanıyla bursla alım yapan özel okullara kayıt yaptırabilecek. Sınava giren öğrenci, başarılı sıralamasına göre burslu kabul eden özel okullara puan üstünlüklerine göre kayıt yaptırabilecek.

BELİRSİZLİK SONA ERECEK
Milli Eğitim Yılmaz'ın geçtiğimiz hafta ana hatlarını açıkladığı yeni liseye geçiş sistemine ilişkin ayrıntılar önümüzdeki hafta içi kılavuz olarak açıklanacak. Bakanlık, öğrenci, veli ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere tüm paydaşlardan gelen öneri ve talepleri de değerlendirerek sistemin son halini kamuoyuna sunacak. Yeni sistemde, soru sayısının artırılması, okul başarı puanının etkisi, okul kontenjanları ve talep dengesi gibi merakla beklenen sorular da netlik kazanacak. Bunun yanı sıra, spor ve sanat liselerine giriş, açık liseye hangi durumlarda kayıt, sınavla öğrenci alacak okulların kriterleri, eğitimin bölgesinin kapsamı, sınav soru örneklerine ilişkin belirsizliklerin de giderilmesi bekleniyor.

YARIN: YENİ SİSTEMLE İLGİLİ ÖNERİLER VE TALEPLER NELER?

SAFURE CANTÜRK