Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Türkiye'de bir ilk

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 4 yıl önce yapımına başlanan, 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Ulus İtfaiye Meydanı Camisi'nin açılışı bugün yapıldı. Caminin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayırseverler ve işçilere teşekkür etti. "Rabbim ülkemizi ezansız camilerimizi cemaatsiz bırakmasın" duasını eden Erdoğan'ın ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2017, 15:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu Türkiye’de bir ilk

İÇİNDEKİLER

Ankara'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 4 yıl önce yapımına başlanan, 7 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği Ulus İtfaiye Meydanı Camisi, bugün ibadete açıldı.

Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğince, "İtfaiye Meydanı" olarak da bilinen Ulus Erbakan Meydanı'nda 4 yıl önce yapımına başlanılan caminin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan'ın açılış törenindeki konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Konuşmasında Camii'nin inşaatında katkısı olan herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Ankara Cumhuriyet'in başkenti olmasının ötesinde, Selçuklu ve Osmanlı'nın da merkez şehirlerinden biridir. Şu anda Melike Hatun Camimizin mimarisi zannediyorum ki Türkiye'de bir ilk. 19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, 7 bin cemaat kapasitesi, 5 katlı otoparkı ve diğer özellikleri ile her açıdan adına yaraşır bir eser oldu. " ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın konuşması:
Sevgili Ankaralılar, çok değerli kardeşlerim, Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, hepimizin üzerinde olsun. Sizleri saygı ile muhabbetle selamlıyorum. Melike Hatun Camisi'nin alem-i İslam'a hayırlı olmasını diliyorum. Melike Hatun, 14. yüzyılda yaşamıştır. Kendisi de aslen Ankaralı olan Melike Hatun'un kabri Taşçılar Sokak'ta bulunmaktadır. Melike Hatun, Ankara'da birçok camii, medrese yaptırmıştır. Bu eserlerin en önemlileri Hatuniye Mescidi, bir diğer adı ile Kara Medrese'dir.

Camiinin inşasına katkıda bulunan hayırseverlerimizi, mimarından mühendisine, hattatına, tüm işçi kardeşlerime bu eserin vücut bulmasında emeği geçen tüm kardeşlerime huzurunuzda şahsım milletim adına teşekkür ediyorum.

Ankara Cumhuriyet'in başkenti olmasının ötesinde, Selçuklu ve Osmanlı'nın da merkez şehirlerinden biridir. Şu anda Melike Hatun Camimizin mimarisi zannediyorum ki Türkiye'de bir ilk. 19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, 7 bin cemaat kapasitesi, 5 katlı otoparkı ve diğer özellikleri ile her açıdan adına yaraşır bir eser oldu.



Tek parti döneminde Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Ankara'da mescitleri binaların en kör noktalarına hapsetmişlerdir. Bir başkente asla yakışmayan, yer altı camileri uzun yıllar Ankara'nın kaderi olmuştur.

Burada devlet bütçesinin bir kuruşu yoktur, bu cami tüm hayırseverlerimizin verdikleri ile yapılmıştır. Onun için çok teşekkür ediyorum. Bizden teşvik onlardan da bu eserleri ihya. İnşallah rabbim ülkemizi ezansız, camilerimizi de müminsiz, cemaatsiz bırakmasın diyorum.