ABD vermedi biz daha iyisini yaptık

Dün seri üretimine başlanan ve Türkiye'nin gökyüzünde 'kamikaze askeri' olarak görev yapacak İHA'ların geçtiğimiz yıl ABD'den acil ihtiyaç olarak talep edildiği fakat Washington yönetiminin skandal bir kararla onay vermediği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 23 Ekim 2017, 12:27
ABD vermedi biz daha iyisini yaptık

İÇİNDEKİLER

Terörle mücadelede güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak yerli İHA ve SİHA'larla ilgili yeni bir detay gün yüzüne çıktı. ABD, Milli Savunma Sanayisi için acil ihtiyaç olarak istenilen İHA taleplerini reddettiği öğrenildi.

Milli Savunma Müsteşarlığı, dün itibariyle yerli İHA (İnsansız hava aracı) ve SİHA'lar (Silahlı insansız hava aracı) için seri üretime başlandığını bildirdi.

Terörle mücadelede güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak olan 'kamikaze drone'ların seri üretime başlanmasının ardından yeni bir detay gün yüzüne çıktı.


'Türkiye'nin gökyüzündeki yeni askerleri' olarak nitelendirilen drone'lar ALPAGU, KARGU ve TOGAN'ların, ABD'den acil ihtiyaç olarak istenildiği, fakat ABD yönetiminin bu talebi reddettiği ortaya çıktı.

Savunma Sanayii Müsteşarı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ (STM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, konuyla ilgili haberi sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.

SALDIRAN YİĞİT
Türkiye, STM tarafından milli olarak geliştirilen Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone "ALPAGU", Otonom Döner Kanatlı Vurucu Drone "KARGU" ve Otonom Döner Kanatlı Keşif Drone "TOGAN" ile hem ilave operasyonel güce kavuştu hem de "sürü teknolojisi" alanında önemli bir adım attı. Seri üretimine başlanan "drone"ların isimleri öz Türkçe ve savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan seçildi. Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçe'de "tek başına düşmana saldıran yiğit" anlamını taşıyor. Tek bir er tarafından taşınabilen ve yerden ateşlenebilen ALPAGU, tespit ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme görevlerini yapabiliyor. ALPAGU, oözgün görünümlü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin kullanılabiliyor. Sistem; sabit kanatlı drone, yer kontrol bileşenlerinden oluşuyor.

DÖNER KANATLI
"Dağ başındaki gözlem kulesi"
ve "atmaca" anlamlarına gelen KARGU ise döner kanatlı kamikaze sınıfında bulunuyor. KARGU, yapısal farkının dışında operasyonel anlamda ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor. Menzili ve hazırlık süresi ALPAGU'yla aynı olan KARGU, bin metre azami irtifaya 72 km hıza çıkabiliyor. KARGU, 6,3 kiloağırlığa sahip bulunuyor.

OTOMATİK TEHDİT BELİRLEME
"Doğan"
anlamına gelen TOGAN ise genel maksatlı kesif ve gözetleme görevlerinde kullanmak üzere özgün görev planlama yazılımı, otonom zeka ve harekat kabiliyetleriyle dikkati çekiyor. TOGAN, özgün görünümlü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli nesnelere karşı etkin olarak kullanılabiliyor. TOGAN, 30 kat optik yakınlaştırma, 2 eksen stabilize özgün POD gibi kabiliyetler barındırıyor. TOGAN, operatöre gerek kalmaksızın uçuş görevini yerine getirebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik belirleyip sınıflandırabiliyor.