Tam mutabakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Tahran’da bir araya geldi. İki lider, Barzani’nin yasa dışı referandumuna sert çıktı. Erdoğan, “MOSSAD ile verilen kararlar meşru olamaz” dedi. Ruhani ise “Bu kararı bir an önce telafi etmek zorundalar” diyerek IKBY’ye tepki gösterdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2017 Güncelleme 05 Ekim 2017, 02:32
Tam mutabakat

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İran 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı için dün İran'ın başkenti Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdi. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Sadabad Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Ruhani daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin sonrasında Erdoğan ve Ruhani, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık etti. İki lider yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan özetle şöyle dedi:

MUHATABIMIZ MERKEZİ YÖNETİM
"Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumunu tanımadığımızı ifade ettik. Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. MOSSAD ile masaya oturularak verilen karar, gayrimeşrudur. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Aynı şeklide Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orada da İran, Rusya, Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz." Erdoğan, Muharrem ayının tüm İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Mevlam'dan bu mübarek günleri İslam dünyasının vahdeti, uhuvveti ve muhabbeti için bir vesile kılmasını niyaz ediyorum" dedi. Ruhani de Erdoğan'a teşekkür etti. İran ve Türkiye'nin iki Müslüman ve dost ülkeler olduğuna dikkat çeken Ruhani, görüşmede bölgedeki hassas konuları ele aldıklarını belirtti.