‘AB boyun eğen lider istiyor’

Fransa’da araştırmacı Jabbour, “AB, Ortadoğu’da güçlü ve Batı’ya hayır demesini bilen bir lider değil, boğun eğen bir lider istiyor." dedi.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 21 Eylül 2017, 10:08
‘AB boyun eğen lider istiyor’

İÇİNDEKİLER

Fransa'nın siyaset bilimi alanında önde gelen üniversitelerinden Sciences Po Üniversitesi'ne bağlı Uluslararası Araştırma Merkezi'nde (CERİ) araştırmacı Jana Jabbour, Avrupalıların, Türkiye'nin uluslararası arenadaki hak ettiği yeri inkar etmeye devam ettiğini belirterek, "Avrupa Birliği (AB), Ortadoğu'da güçlü ve Batı'ya hayır demesini bilen bir lider değil, boğun eğen bir lider istiyor" dedi. "Türkiye: Farklı bir diplomasinin ortaya çıkışı" adlı kitabın yazarı Jabbour, Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Jabbour, Türkiye ile AB arasındaki gergin ilişkilerin, AK Parti'nin iktidara geldiği andan itibaren başladığını ifade ederek, "Avrupalıların, Türkiye'nin isteklerini ve amaçlarını yanlış anladığını"kaydetti.

HAYIR DİYEBİLEN İSTENMİYOR
Almanya'nın Türkiye karşıtı siyaset izlemesinin, AB ile Türkiye ilişkileri bağlamında ele alınması gerektiğini dile getiren Jabbour, "AB, Ortadoğu'da güçlü ve Batı'ya hayır demesini bilen bir lider değil, boğun eğen bir lider istiyor" diye konuştu.

Avrupalı liderlerin seçimlerde Türkiye karşıtlığının oy kazandırabileceğini düşündüklerini anlatan Jabbour, "Merkel dahil birçok Avrupa ülkesinin devlet başkanları Erdoğan'ın iktidarda olduğundan beri Batı'ya hayır demesini ve karşı çıkmasını kabul etmiyor" ifadelerini kullandı.

Jabbour, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Erdoğan, dünyadaki Müslüman mazlumların yanında yer alan bir liderdir. Dolayısıyla Filistin halkının haklarını savunuyor. Son olarak da Arakanlı Müslümanlara yardım etti. Erdoğan'ın mazlumları desteklemesi ve küresel sistemi eleştiren konuşmalar yapması AB'yi rahatsız ediyor çünkü Erdoğan bu konuşmalarla insanların haklarını savunan bir lider olduğunu gösteriyor ve böylece Türkiye'nin prestijini artırıyor."