Yargıtay'dan CHP'nin itirazlarına ret

16 Nisan referandum sonuçlarını hazmedemeyen CHP, halkın iradesine saygı duymak yerine Türkiye'de siyasi kaos oluşturma çabasına girmişti. CHP'nin bu minvalde mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar veren YSK üyeleri hakkında yapılan görevi ihmal istemli başvuruları, Yargıtay tarafından “Anayasal ve yasal yetkilerini kullanmak dışında bir eylemleri yok” diyerek reddedildi.

Giriş Tarihi 26 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 26 Temmuz 2017, 09:22
Yargıtay’dan CHP’nin itirazlarına ret

İÇİNDEKİLER

Kararda haklarında ceza verilmesi talep edilen YSK'nın Yargıtay kökenli üyelerinin işlemlerinin disiplin soruşturmasını gerektirir mahiyette bulunmadığı belirtildi.

Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, aralarında CHP tüzel kişiliği adına avukat Çağlar Çağlayan, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, bazı siyasi partiler ve bazı milletvekillerinin bulunduğu YSK'nın Yargıtay kökenli üyeleri Muharrem Akkaya, Sadi Güven, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Kürşat Hamurcu ve Sadi Sarıyıldız'ın 16 Nisan halk oylaması günü mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasını öngören kararda imzaları bulundukları gerekçesiyle görevi ihmal ve görevi suistimalden cezalandırılmalarını öngören başvurularını karara bağladı.

​DOSYA İŞLEMDEN KALDIRILDI
Yargıtay kararında, "Şikayet edilenlerin anayasal ve yasal hükümlerde tanınan yetkilerin kullanmak ve halkoylaması sonuçlarına yönelik itirazları anayasanın 79'uncu maddesinin Yüksek Seçim Kurulu'na verdiği yetki dahilinde sonuçlandırmak dışında bir eylemlerinin bulunmadığı, şikayet edilenlerce gerçekleştirilen bu iş ve işlemlerin ceza ve disiplin soruşturmasını gerektirir mahiyette bulunmadığı anlaşılmakla dosyaların işlemden kaldırılmasına oybirliğiyle karar verildi" ifadesi kullanıldı.

AİHM'YE GİDECEĞİZ
Milliyet'in haberine göre; Kararı değerlendiren Arslan, "Ne yasada, ne de anayasada hiçbir YSK üyesine, açık kural varken 'mühürsüz oy pusulası ve zarflarını geçerli sayabilirsin' diye bir takdir yetkisi tanınmamış. Ortada açıkça tam kanunsuzluk hali var, görevi suistimal var, görevi ihmal var ama Yargıtay yasayı açıkça ihlal eden ve seçim sonuçlarını etkileyen üyelerini koruma pahasına yazdığı yeni kararıyla bu hukuksuzluğu derinleştirmiştir. Hakkımızı AİHM'de aramaya devam edeceğiz" dedi.