Soğuk teselli!

Seyhan Baraj Gölü’nde oltasına pirana takılan Osman Demir yaralandıktan sonra yetkililerden önlem alınmasını istedi. Balık incelendi ve açıklama geldi: Kışın su soğuyunca yaşama şansı kalmayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2016 Güncelleme 11 Eylül 2016, 02:01
Soğuk teselli!

İÇİNDEKİLER

Adana'da yaşayan Osman Demir (33), arkadaşları Ozan Karaca, Cengiz Kaya ve Uğur Gökoluk ile 7 Eylül'de Sarıçam Karaömerli Köyü'ne gitti. Seyhan Baraj Gölü'nde oltayla balık avlanmaya başladı. Sazan gibi tatlı su balığı tutan balıkçıların oltasına küçük boyutlu bir balık takıldı. Demir'in eline almak istediği balık, sol avucunu ısırınca yere düştü. Bu sırada sol ayağını da ısırdı. Eli ve ayağı kanamaya başlayan amatör balıkçı, hastaneye gitti. Arkadaşları ise balığı kovanın içine aldı. Tetanoz aşısı yapılıp taburcu edilen Demir ve balıkçılar gölde önlem alınmasını istedi. Balığın ise pirana olduğu belirlendi.

'TÜR ANALİZİ YAPILDI'
Balıkçıların yakaladığı pirana ilgili açıklama yapan Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Balıkçılardan teslim alınan balık Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Yanar'a tür analizi yapması amacıyla teslim edildi. Yapılan çalışmada, balığın 'Kırmızı Karınlı Piranha' olarak bilinen Güney Amerika kökenli tropik bir tür olduğu belirtildi" dedi.

'KIŞI ATLATIP ÜREYEMEZ'
Balığın göle akvaryum balıkları meraklısı kişilerce bırakıldığının düşünüldüğünü aktaran Tekin, şunları kaydetti: "Bu türün doğal yaşama alanı Amazon Nehri olup, su sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu sularda yaşama şansı yok. Seyhan Baraj Gölü'nde kış aylarında su sıcaklığının 10 derecelere kadar düşmesi nedeniyle, bu türün kışı atlatıp, üremeleri ve popülasyon oluşturmaları imkansızdır. Yakalanan pirananın hem sayısal azlığı da kışı atlatamadığının bir kanıtıdır."