Vatandaşlar darbeye karşı ayaklandı!

Vatandaş milli iradeye sahip çıkarak ülkenin her yerinde adeta destan yazdı. Türkiye'nin 81 ilinden halk sokağa döküldü ve darbe girişiminde bulunan FETÖ militanlarına dünyayı dar etti. Paralel Yapı militanları halk ve polis iş birliğiyle tek tek tutuklandı.

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016, 00:00 Güncelleme 16 Temmuz 2016, 07:01
Vatandaşlar darbeye karşı ayaklandı!

İÇİNDEKİLER

Askeri kalkışmaya tepki gösteren vatandaşlar, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sokağa çıkmaya başladı.

İstanbul, Ankara, Antalya, Gaziantep, Kars, Bingöl, Elazığ Erzurum, Diyarbakır, Sakarya, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana ve Konya başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

AĞRI
Ağrı Valisi Musa Işın, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Halkımız Allah'a şükürler olsun bu gece Suriye olmaktan kurtulmuştur. Bu millet kuzu olmadığını, kurt ve aslan olduğunu bu gece ispat etti. Bu saatten itibaren Türkiye'nin doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyi ile birlikte kenetlenmiş bir vaziyette hep beraber daha sağlam geleceğe yürüyeceğiz." dedi.

Vali Işın, kentteki Merkez Camisi'nde vatandaşlarla sabah namazı kılıp, dua etti.

KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş'ta FETÖ'nün darbe girişimini protesto eden vatandaşlar, kentteki tarihi camilerde sabah namazını kıldı ve dua etti.

Kent merkezi ve ilçelerde darbe girişimine karşı geceyi cadde ve sokaklarda geçiren vatandaşlar, sabah namazına kadar bekleyişini sürdürdü.

Gece boyu devam eden ezan sesleri ve selaların ardından okunan sabah ezanıyla tarihi Ulu Cami başta olmak üzere camilere akın eden vatandaşlar, ülkenin huzuru için dua etti, darbe girişimine tepki gösterdi.

MANİSA
Askeri kalkışmanın ardından Manisalılar demokrasi nöbetini sürdürüyor. Bütün geceyi uykusuz geçiren Manisalılar sabah namazını da birlikte eda etti. Demokrasiye sahip çıkacaklarını belirten vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talimat gelene kadar nöbeti sürdüreceklerini belirtti.

KARABÜK
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla Misak-ı Milli Meydanında toplanan yüzlerce kişilik grup, yaşanan olaylara tepki göstererek çeşitli sloganlar atmaya başladı. Misak-ı Milli Meydanında toplanan grup Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine ve 'Asker kışlaya' diye sloganlar attı. Ara ara yolu da kesen gruba polis ekipleri müdahale ederken grup uyarılar neticesinde Misak-ı Milli Meydan'ında slogan atmaya devam ettiler. Türk bayrakları açarak darbe girişiminde bulunanlara karşı tepki göstererek tekbirler getirdi

SAKARYA
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, "Devletimize, milletimize bu kadar zarar veren bu gözü dönmüşler affedilmeyecektir." dedi.

Sakarya Valiliği önünde toplanan vatandaşlara seslenen Coş, "Emniyet iş başında, jandarma iş başında, darbecilere geçit yok." ifadelerini kullandı.

Coş, darbeci askerle devlet ve milletin yanında olan askerin birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Jandarma teşkilatı, polis teşkilatı ve tüm devlet birimlerinin darbecileri, hainleri cezalandıracağını ifade eden Coş, şunları kaydetti:

"Savcılarımız iş başında. Sizlere ateş eden askeri gözaltına aldık. Biz çadır devleti değiliz. Milletimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Devletin yasaları var. Devletin yasaları 'idam' diyorsa idam edilir ama bunu hukuk yapacak. Şaşkınlık içinde olmayalım. Haklı durumdayken yanlış yapmayalım. Kışkırtmalara gelmeyeceğiz. Onları gerekirse Meclisimiz kanun çıkartır idam eder. Onlar hak ettikleri gibi cezalandırılacak. Devletimize, milletimize bu kadar zarar veren bu gözü dönmüşler affedilmeyecektir. Bir yerde polis ve jandarma yan yana ise onlar devletin kuvvetleridir. Onlara yardımcı olacağız."

Coş'un konuşmasının ardından vatandaşlar valilik binası etrafında beklemeye devam etti.

Bu arada, açıklaması sırasında bir elinde tüfek bulunan Vali Coş, daha sonra silahı korumalarına verdi.

UŞAK
Uşak'ta, askeri kalkışmaya yönelik sokağa dökülen halkın bekleyişi sürüyor. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne sinevizyon kuran Uşak Belediyesi, darbe girişimiyle ilgili haberleri halka canlı olarak yayınlamaya başladı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç ve çok sayıda kişi bekleyişini sürdürüyor. Darbe girişimine tepki gösterenlerin sokaklara dökülmesi ile Uşak'ta bütün camilerden ezan ve sala sesleri yükseldi. Saat 01.40 sıralarında bütün camilerin minarelerinden önce ezan, ardından sala okundu. Yeniden ezan okuyan cami imamları, tekbir getirdi. Uşak'ta çok sayıda kişi sokaklarda araçlarla konvoy yapıp korna çalarak, tepkilerini sürdürdü.

ŞANLIURFA
Bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından Şanlıurfa'da binlerce kişi, kışla kapısında sabahladı.
Bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından Şanlıurfa'da halk, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın iş makineleriyle kapatılan kapısının önünde sabahladı. Evlerine gitmeyerek sabaha kadar kapıda bekleyen vatandaşlardan bazıları, uykusuzluğa dayanamayarak asfaltın üzerinde yatarken bazı vatandaşlar ise sabaha kadar slogan atmaya devam etti. Güvenlik önlemi almak için kışla kapısında bekleyen polislerin zırhlı araçlarının ve kapıların önüne park edilen iş makinelerinin üzerine çıkan vatandaşlar dua edip darbe girişiminde bulunanları kınayarak sloganlar attı. Bazı vatandaşlar dua edip Kuran-ı Kerim okurken bazıları ise minibüslerden milli birlik ve beraberlik ruhunu aşılayan şarkıları çaldı. Kışla kapısında zaman zaman hareketli anlar da yaşandı. Kalabalık belli aralıklarla kışla kapısının polis çemberine alınan alanına girmeye çalıştı. kalabalığı polisler dışarı çıkarttı. Binlerce kişi sabahın ilk ışıklarına kadar kapıda beklemeye devam etti.

KÜTAHYA
FETÖ/PDY'nin darbe girişimine karşı çıkan binlerce vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla Zafer Meydanı'nda toplandı.

Sabaha kadar darbe girişimini protesto eden vatandaşlar, Zafer Meydanı'nda toplu sabah namazını kılarak dua etti.

Namaz kılan vatandaşların arasında, çok sayıda kadın ve çocuğun olması da dikkat çekti.

Vatandaşların meydanda bekleyişi sürüyor.

ADANA
Adana'nın Aladağ, Ceyhan, Kozan ve Pozantı ilçelerinde vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Aladağ Merkez Camisi önünde toplanan grup, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attı.

Vatandaşlara seslenen Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer, onlardan mutedil olmalarını istedi.

Bunun geçici bir durum olduğunu ve asayişin kontrol altında olduğunu söyleyen Filizer, vatandaşları sakin olmaya davet etti.

Cami ve belediye hoparlörlerinden de birlik çağrısı yapıldı.

Bazı vatandaşlar, camide toplu olarak teheccüd namazı kıldı. Caminin imam hatibi Halit Kerimoğlu tarafından Fetih Suresi okundu.

Ceyhan'da ise İnönü Bulvarı Çamlıyol'da bir araya gelen ve ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar, slogan atarak darbe girişimini protesto etti.

Belediye önünde vatandaşlara hitap eden Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, darbe girişimini nefretle kınadıklarını dile getirdi.

İlçedeki tüm camilerde ezan ve ilahiler okundu, belediye hoparlöründen mehter marşları çalındı.

Kozan ve Pozantı'da toplanan gruplar ise slogan atarak bir süre yürüdü.

BAYBURT
Bayburt'ta vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstermek için 7 saati aşkın süredir valilik önünde bekliyor.

Dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan valilik binası önünde toplanan binlerce kişi, çeşitli sloganlar atarak ve zaman zaman tekbirler getirerek hükümeti desteklemeye devam ediyor.

Olayları Bayburt Valiliğinde takip eden Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, Vali İsmail Ustaoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, zaman zaman balkona çıkarak valilik önünde bekleyen vatandaşlara hitap etti.

Yavilioğlu, parti ayırt etmeksizin darbe girişimine karşı tek vücut olan Bayburt halkına teşekkür etti.

BURSA
İstanbul ve Ankara'da yaşanan gelişmelerin ardından Bursa'da vatandaşlar darbe girişimine tepki göstermek için sokaklara döküldü. Hava Okul Komutanlığı önüne toplanan binlerce vatandaş nizamiye kapısından içeriye girmek istedi.
İtfaiye arabası ile kapatılan nizamiye kapısına hücum eden vatandaşlara polis engel oldu. İstiklal Marşı okuyup tekbir getiren vatandaşlar "Darbeye bir başbakan kurban verdik, bir daha vermeyiz" şeklinde pankartlar açtı. Okul Komutanlığı içerisinden megafonla konuşan bir askeri personel de kalabalığa seslenerek, "Biz de sizinle gurur duyuyoruz. Lütfen evinize gidin rahat uyuyun" diye seslendi. Bunun üzerine kalabalıkta siz gidip uyumadan biz uyumayız halk nöbeti devraldı. Siz gidin uyuyun şeklinde karşılık verdi. Darbe girişimine tepki göstermek için araçlarıyla Şehreküstü Meydanında saatlerce bekleyen vatandaşlar araçlarını yol üzerine park edip Ak Parti İl Başkanlığı istikametine Haşimişcan caddesini araç trafiğine kapadı. Emniyet Müdürlüğü önüne TOMA aracı ve silahlı çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Vatandaşlar demokrasiye sahip çıkmak için ellerinde Türk bayraklarıyla sabahın ilk ışıklarına kadar nöbet bekledi. Şehreküstü Meydanı'na güvenlik için gelen polis ekipleri vatandaşlar tarafından alkışlanarak karşılandı.

DÜNYDAN DARBE GİRİŞİMİNE TEPKİ
Gazze'de yaşayan yüzlerce Filistinli, FETÖ'nün İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine tepki gösterdi.

Filistin ve Türk bayrakları taşıyan gruplar, sabah namazından sonra pek çok camiden harekete geçti.

Tekbir getiren Filistinliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine destek sloganları attı.

Yürüyüşe katılanlardan Halid Hamdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki meşru yönetime yönelik darbe girişimine karşı olduğunu söyledi.

Her zaman Filistin halkının yanında duran Tük halkına destek vermek için bu yürüyüşe katıldığını belirten Hamdan, "Darbe girişiminin başarısız olmasından ötürü mutluyuz. Allah, Türk halkını korusun." dedi.

Said el-Vahidi de Türk halkının Filistinlilerden samimiyet ve destek görmeyi hak ettiğini dile getirerek, "Onlar, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo nedeniyle yaşadığımız zor anlarda bize çok destek oldu." diye konuştu.

Sosyal paylaşım sitelerinde ise binlerce Filistinli, darbe girişimine karşı ve Türk hükümetine destek amacıyla mesajlar yayınladı.