Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika gezisi kapsamında dün Kenya'ya gitti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta tarafından resmi törenle karşılandı.
İki ülke arasında 3 anlaşma imzalandıktan sonra Erdoğan ve Kenyatta, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında Almanya'nın aldığı karara tepki gösterdi. Şunları söyledi:
"35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadelenin içerisindeyiz. Bugüne kadar terör örgütünün saldırıları neticesinde yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybettik. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanında olacağız. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletmeye hazırız. 3 milyon Suriye ve Iraklı mülteciye kapılarını açan Türkiye, Kenya'nın sıkıntılarını en iyi anlayabilecek bir ülkedir. Kenya gibi biz de bu konuda uluslararası toplumun çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğin düşünüyoruz.
'KARARIMIZI VERECEĞİZ...'
Büyükelçi'yi Türkiye'ye çağırıyoruz. Tabi ki şu anda Alman Parlamentosu'nun almış olduğu bu karar, aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Bunların
değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir
adım atarız bunları konuşacağız. Ondan
sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları
atacağız.
Büyükelçi'nin gelişi ve Alman Parlamentosu'ndaki bu metinlerin değerlendirilmesi gidene kadar Dışişleri'ndeki arkadaşlarımız onlar da bunları yapacaklar. Ondan sonra nihai kararımızı vereceğiz."
HASAN AY