Himmet paraları Kanada’ya kaçırıldı

2010 KPSS soruşturmasına ilişkin hazırlanan ikinci iddianameden: Bank Asya’dan 12.5 milyon TL kredi çekildi. Toplanan paralar Kanada’daki Gülenist kuruluşlara transfer edildi

Giriş Tarihi 17 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 17 Nisan 2016, 01:41
Himmet paraları Kanada’ya kaçırıldı

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sorularını sızdırıp üyelerine servis ettiği 2010 KPSS soruşturmasına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede çarpıcı raporlara yer verildi. Şüphelilerin firari Mehmet Hanefi Sözen'le HTS irtibatı bulunan 1970 kişilik grubun içinde yer aldıkları ve karı - koca gibi akrabalık bağlarına dikkat çekildi. MASAK raporunda şüphelilerin para transferinde bulundukları Kanada'daki Gülenist Kuruluşun Bank Asya'dan 2 yılda 12.5 milyon TL'ye yakın kredi çektiği belirtildi. Öte yandan örgütten şikayetçi olan tanık beyanları da iddianameye girdi.

HEPSİ İRTİBATLI
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman tarafından düzenlenen iddianamede 51 şüpheliden 18'inin, soruşturma dosyasındaki şüphelilerden 18'inin eşi olduğu, 7'sinin de bu dosyadaki kişilerle akrabalık bağı bulunduğu vurgulandı. Zanlıların ayrıca dosyanın diğer şüphelileriyle işyeri ve BAZ birlikteliği bulunduğuna da dikkat çekildi. Şüphelilerin örgüt yöneticisi Mehmet Hanefi Sözen'le doğrudan veya dolaylı yoldan HTS (telefon trafiği) irtibatı bulunan bin 970 kişilik grubun içerisinde yer aldığı belirtildi.

FETÖ'YE TRANSFER
İddianamede, MASAK uzmanları tarafından hazırlanan ve şüpheliler arasındaki para transferini belgeleyen grafikler de yer aldı. Şüphelilerden bazılarının para transferinde şüpheli listesinde yer alan 137 aday arasındaki Ramazan Özbakır'la para transferine girdiklerine dikkat çekildi. Ramazan Özbakır'ın ise Kanada Türkiye Dostluk Derneği'ne 325 bin 609,38 TL para transferinde bulunduğu kaydedildi. Söz konusu derneğin ise Bank Asya'dan 29 Kasım 2013 tarihinde aldığı 5 milyon 38 bin TL kredinin 97 bin 206 dolarlık kısmını 29 Kasım 2013 tarihinde Kanada'da faaliyet gösteren "NIL PRIVATE SCHOOL KANADA"ya (NİL ACADEMY) ve 2 milyon 494 bin 400 dolarlık kısmını da Kanada'da avukat olarak faaliyet gösteren STEVEN F. TROSTER isimli şahsa transfer ettiğine işaret edildi. İddianamede derneğin 28 Kasım 2012 tarihinde de Bank Asya'dan aldığı 7 milyon 454 bin 81,18 TL kredinin 4 milyon 167 bin 674, dolar olarak STEVEN F. TROSTER isimli şahsa transfer ettiği kaydedildi. İddianamede, açık kaynaklardan yapılan araştırmada NIL PRIVATE SCHOOL KANADA'nın (NİL ACADEMY) Kanada'da özel okul statüsünde faaliyet gösteren Gülenist bir kuruluş olduğuna dikkat çekildi.

2 BİN 353 ADAY AYNI YANLIŞTA BİRLEŞTİ
Ölçme ve Değerlendirme Uzmanlarının 3 bin 227 adayın Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerindeki yanlışta birleşme konusunu irdelediği rapora da yer verildi. Buna göre, bazı soruların en az birinde yanlışta birleşen aday sayısının 2 bin 353 olduğu anlatıldı. İddianamede, "Sorudaki küçük değişikliği fark etmeden bu cevapları vermeleri bu soruyu daha önceden görmüş olabilecekleri ve ezberlemiş olabileceklerine yönelik kuvvetli bir kanaat oluşmuştur" ifadeleri kullanıldı.

SABAH