Dündar ve Gül için hesap vakti

MİT TIR'ları soruşturmasında bugün hâkim karşısına çıkacak olan Can Dündar ile Erdem Gül'e iddianamedeki suçlamalar okunacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2016 Güncelleme 25 Mart 2016, 02:21
Dündar ve Gül için hesap vakti

İÇİNDEKİLER

MİT TIR'ları soruşturmasında tutukluyken henüz yargılama başlamadan Anayasa Mahkemesi'nin müdahalesiyle tahliye edilen Can Dündar ile Erdem Gül, bugün hâkim karşısına çıkacak. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak ilk duruşmada Dündar ve Gül'e iddianamedeki suçlamalar okunacak. Duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan ikilinin dosyasının Paralel polislerin davası ile birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda karar verilecek.

FETÖ TALİMATLI HAİNLİK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 25 Ocak'ta açıklanan iddianamede Dündar ve Gül'ün ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede, iki isim "Hükümeti devirmeye teşebbüs", "Devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak", "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek" ile suçlanıyor. Dündar ve Gül'ün, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) talimatıyla Cumhuriyet gazetesinde yayımladıkları haberler ve görüntüler üzerinden devleti terörle ilişkilendirmeye çalıştıkları belirtiliyor.

ETKİ AJANLARI
Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan, hafta başında mahkemeye gönderdiği bir yazı ile Dündar'ın villasının satışıyla ilgili evrakı dava dosyasına sunmuştu. Dosyaya delil olarak konulan yazıda, Dündar ve Gül'ün ihanet yayınını 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir hafta önce, 29 Mayıs 2015'te gerçekleştirdiği, karşılığında da 3 yıldır 1.5 milyon dolara satamadığı villasının, MİT TIR'larını durduran tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatı Sönmez Ahi ve ortağı Bekir Mustafa Yılmaz tarafından değerinin üstünde satın alındığı belirtildi. Tapu kaydına göre villanın 1.5 milyon TL bedelle satıldığı ancak Dündar'a açıktan 3,5 milyon daha verilerek villasının 5 milyon liraya alındığı öne sürülüyordu. Başsavcılık yazısında açıktan alınan miktarla ilgili MASAK incelemesinin sürdüğü vurgulanıyor. Yazıda ayrıca FETÖ ile işbirliği halinde çalışan Dündar ve Gül'ün bu örgüt tarafından kendilerine verilen "etki ajanlığı" görevini yerine getirdikleri
ifade ediliyor.

AYM KARARIYLA SERBEST KALDILAR
Dündar ve Gül, 92 gün tutuklu kaldıktan sonra 25 Şubat'ta Anayasa Mahkemesi'nin müdahalesi ile tahliye edilmişti. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Dündar ve Gül'ün davası bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. Dündar ve Gül, 1 Ocak 2014'te Adana'da durdurulan MİT TIR'larına ait görüntüleri Cumhuriyet gazetesinde yayımlamış ve 26 Kasım 2015'te tutuklanmıştı.


SABAH