"Rusya savaş suçu işliyor"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında Rusya'nın Suriye'de savaş suçu işlediğini belirtti. Kurtulmuş, Türkiye'nin bölgesel türbülansın içine girmeyeceğini vurguladı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
"Rusya savaş suçu işliyor"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapıyor.

Silopi ilçesinde riskli alanların tespit edilmesi, detaylı son derece titiz bir çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tamamlanmıştır. Burada yapı stoğunun yenilenmesi, sağlıksız yapıların kalitesinin düzeltilmesi perspektifiyle çok ciddi kentsel dönüşüm planı uygulamaya konulacaktır.
Rusya'nın Suriye'de yapmış olduğu bu saldırılar alenen bir savaş suçu niteliğine dönüşmüştür bütün dünyanın Rusya'ya karşı tavrını yükseltmesini bekliyoruz. Ayrıca Türkiye'nin karşılık vermesi çıkarlarını korumasıdır. Bu sorumluluk ve görevin BM'ye Rusya tarafından şikâyet edilmesi anlaşılır bir tavır değildir.

Esasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirilmesi gereken konu, daha dün Azez bölgesinde hastaneye, sivil bölgelere yapılan saldırı, savaş alanında korunması gereken, ortak olarak savunması gereken alanlara yapılan saldırıların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınmasıdır.
Üzülerek ifade ediyorum BM sadece temennide bulunan bir kurum haline gelmiştir.

Hadi bakalım Amerika ve Rusya. Eğer samimiyseniz buyurun birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne gidin ve deyin ki 'Suriye'de şu bölgeler uçuşa yasak bölgelerdir ve hiçbir ülke burada uçaklarını uçurmasın.' Eğer gerçekten bir tarafta İsviçre'de ve Almanya'da barış masaları kuruyorsanız, o barış masalarından samimi olarak bir sonuç elde etmeyi umuyorsanız, buyurun burada BM'de de uçuşa yasak bölge ilan ederek savaşın gayri insani boyutlarını hiç olmazsa hemen önleyin ve barış masasının elini güçlendirin.

BM'de gücü olanın her türlü katliamı yapacak zemini hazırlayacaksınız hem de barış masasını kurduğunuzu söyleyeceksiniz. Hem ABD hem de Rusya'ya bu tarihi sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Türkiye olarak bütün bölgede olanları yakinen takip ediyoruz her türlü hazırlığımızı yapıyoruz, Türkiye'nin sonu gelmeyecek bir macera içine atılmasına izin vermeyiz. Bu çerçevede kamuoyunun rahat olmasını temenni ediyorum. Türkiye bölgesel türbülansa içine girmeyecektir.

Sürekli olarak yardım kuruluşları ile diyalog içindeyiz. AFAT, Kızılay üzerinden bunların sahada faaliyet göstermelerine izin veriyoruz. Fonların nasıl kullanılacağına ilişkin Başbakanlık'ta çalışma yapılıyor.

İsrail ile anlaşma konusunda Türkiye'nin üç tane talebi vardır. Biri özür bu gerçekleşti, ikincisi Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödenmesi, üçüncüsü ise Gazze'ye olan ablukanın kaldırılması. Bunlar bizim için çok önemlidir. İsrail özür dileyerek ve tazminat ödeyerek hata yaptığını kabul etti. Türkiye'nin bu üçüncü madde konusundaki fikri açıktır. Şuanda devam etmekte olan bir süreçten bahsediyoruz.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler