Lice'de doğdu Nice'de öldü

Türkiye'nin önemli işadamlarındandı. Kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evlilikle gündemi sarstı. Halis Toprak, Tağızade'yle boşandıktan sonra rahatsızlandı. Tedavi için gittiği Fransa, Nice'de dün öldü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2016 Güncelleme 04 Ocak 2016, 01:01
Lice’de doğdu Nice’de öldü

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. İş hayatına Adana'da başladı. 1977 yılında İstanbul'da kurduğu Toprak inşaat firması ile ticarete atıldı. Aynı yıl kurulan Toprak Holding A.Ş ile Türkiye'nin sanayisine yön veren isimler arasında yerini aldı. İş dünyasında 'Halis Ağa' olarak tanındı. Ancak Halis Toprak yaptığı işten çok özel hayatıyla gündemdeki yerini korudu. Son olarak kendinden 54 yaş küçük olan Nazlıcan Tağızade ile evlendi. Halis Ağa'nın bu evliliği 10 ay sürdü. Olaylı bir şekilde genç eşinden ayrıldı. Boşanma sonrası rahatsızlandı. Tedavi için Fransa'ya gitti. Türk sanayisine seramik, kağıt, ilaç ve gıda gibi 22 sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding'i kazandıran Halis Toprak dün 78 yaşında Fransa'nın Nice kentinde hayata gözlerini yumdu. Cenazesi de aynı gün İstanbul'a getirildi. Defin sürecinin ise aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacağı duyuruldu.

HALİS AĞA KİMDİR?
İş dünyasında 'Halis Ağa' olarak tanınan Halis Toprak, 1938 Diyarbakır, Lice'de doğdu. İş hayatına Adana'da başladı. 1977'de İstanbul'da Toprak İnşaat firmasını kurdu. Toprak Holding A.Ş. ise 16 Mayıs 1977'de kuruldu. 1992'de Toprakbank kuruldu. Zararı öz kaynaklarını aşan, Toprakbank 2001 sonunda TMSF'ye devredildi. Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009'da oğlu Mehmet Toprak'a devretti. Aynı yıl Toprak Grubu'nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Ağa, Toprak Grubu'na ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin tamamını TMSF'ye olan borcunu ödeyerek geri aldı. 29 Haziran 2012'de tekrar Toprak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geldi.

ÖZEL HAYATI ÖNE ÇIKTI
Çalkantılı özel hayatı olan Toprak'ın ilk eşi Ayşe Hanım'dan 10 tane çocuğu oldu. 540 bin lira rekor tazminat ödeyerek Ayşe Hanım'dan boşandı. 1999'da evlendiği ikinci eşi Özlem Hanım'dan Turgut adında bir oğlu oldu. 10 yıl süren evlilikten sonra yine boşandı. 13 Temmuz 1992 doğumlu Nazlıcan Tağızade 17 yaşında iken yaptığı evlilik kamuoyunun dikkatini çekti. Kendisinden 54 yaş küçük kadınla evlenen Halis Ağa 10 ay süren evliliğin ardından yine boşandı.


Halis Toprak ile 17 yaşında evlenerek gündeme oturan Nazlıcan Tağızade, 10 ay sora başanarak sırra kadem bastı. Toprak'la olan evliliğini ise "Tek amacım, annemi, kardeşimi ve hayatımı kurmaktı" diye açıklamıştı.

HALİS TOPRAK'IN SAHİP OLDUĞU BAZI ŞİRKETLER
* Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş.
* Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş.
* Toprak Dış Tic. A.Ş.
* Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş.
* Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş.
* Toprak Kağıt San. A.Ş.
* Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş.
* Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş.
* Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş.
* Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş.
* Toprak Tüketim Malları Paz. ve San. A.Ş.
* Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş.
* Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş.
* Toprak İlaç Paz. San. Tic. A.Ş.
* Toprak Kağıt Ürünleri Paz. ve İhracat A.Ş.
* Toprak Enerji San. Tic. A.Ş.
* Toprak Holding A.Ş.
* Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş.
* Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş.
* Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti.