Tek yol Musul

DAEŞ'in kontrol ettiği Musul'u bölgeden atmak için 8 bin Türk askeri 140 askeri araçla Başika'ya karargah kurdu. DAEŞ geldiğinde silahlarını bırakıp Musul'dan kaçan Irak yönetimi "Çabuk gidin" diyebildi. Dün karargahta gövde gösterisi yapan Türk tankları ise adeta 'DAEŞ'i Musul'dan sökmeden gitmek yok' mesajı verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2015 Güncelleme 08 Aralık 2015, 02:12
Tek yol Musul

İÇİNDEKİLER

Suriye'de yüz binlerce sivilin ölümüne neden olan Esad zulmü, beraberinde DAEŞ terörünü doğurdu. Irak'a da sıçrayan terörün hedeflerinden biri ise Kuzey Irak'a bağlı Musul oldu. DAEŞ, Musul'a girerken bölgedeki Irak askerlerinin tamamı silahları, tankları, mühimmatları ve tüm askeri malzemesini bırakarak arkasına bile bakmadan kaçtı. Buraya konuşlanan DAEŞ yaklaşık 2 yıldır Musul ve civarında hüküm sürdü. Irak yönetiminin DAEŞ'e tek kurşun atmaması üzerine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ve Türkiye işbirliği yapmaya başladı.

8 BİN GÖNÜLLÜYÜ EĞİTTİLER
Musul'a giden 150 kadar Türk askeri bölgedeki sivilleri eğiterek DAEŞ'e karşı savaşmak için hazırladı. Eğitimlerde 8 bin gönüllü iki yıl içinde hazır kıta askere dönüştü. Bu birlikler geçen ay Sincar'da DAEŞ'e karşı büyük bir zafer kazanırken sıra Musul'a geldi. Musul'a çok büyük çapta bir operasyon hazırlanırken Türkiye geçtiğimiz günlerde dünyanın ruhu bile duymadan 8 bin özel eğitimli asker, 25 tank ve 140 askeri aracı Musul'un kuzeyindeki Başika'ya geçirdi ve bir karargah kurdu. İlk kez TAKVİM'in görüntülediği kamp 30 bin askere yetecek şekilde hazırlanırken, Irak hükümeti, Türkiye'ye topraklarından çıkması için 48 saat verdi. Ancak DAEŞ'e tek bir kurşun bile atmadan topraklarını terk eden Irak'ın bu tavrı Türkiye için bağlayıcı olmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başkabakanı Haydar Abadi'ye yazdığı mektupta "Irak'ın toprak bütünlüğüne bir zarar verilmeyecek. Sizin hassasiyetiniz bizim için önemli" mesajını gönderdi. Başika'ya dev bir karargah kuran Türk ordusu ise yine sadece TAKVİM'in izlediği görüntülerde tanklarını bölgeye hakim noktalara yerleştirerek adeta "DAEŞ, bölgeden atılana kadar Türk askeri buradan çıkmayacak" mesajı verdi.

KÜRTLER MEMNUN
Türkiye'nin Musul'a yaptığı çıkarma sonrası Irak Bölgesel Kürt Yönetimi partileri genel olarak bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi. İşte o tepkiler: KYB (Talabani): Bağdat'ın onayı olsa iyi olurdu! KDP (Barzani): Eğitim çalışmalarından dolayı bu birlik uzun zamandır o bölgede bulunuyor. Bunu herkes biliyor ve olumlu karşılıyor. Bağdat'ın haberimiz yok demesi doğru değil. İslami Birlik Partisi: Musul'u kurtarmak için gelmeleri memnun edici. Değişim Hareketi (Goran): Türk birliğinin Irak'a girmesi, diğer yabancı güçlerin de bu topraklarına gelmesine yol açacak.

Merkezi DAEŞ'in işgalinde bulunan Başika Musul'un kuzeydoğusunda DAEŞ mevzilerine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Türkiye'nin karargah kurduğu alan ise DAEŞ'e yaklaşık 8 kilometre ötede bulunuyor. DAEŞ, Başika'nın adını Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra "Dua" olarak değiştirmişti.

MEVLÜT YÜKSEL