"Neden Türkiye'yi AB'ye almıyorsunuz?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan W20 açılış töreninde konuştu. Erdoğan Avrupa Birliği ile ilgili, "Terörle mücadele Türkiye'siz olmazsa neden AB'ye almıyorsunuz?" dedi.

Giriş Tarihi 16 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 16 Ekim 2015, 12:06
Neden Türkiye’yi AB’ye almıyorsunuz?

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Kapsamında düzenlenen W20 Zirvesi açılış törenine katıldı. Türkiye G20 dönem başkanlığında bir ilke imza atarak W20 (Women 20) kadın grubunu kurdu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Dünya genelinde kobilerin önemli bir bölümünün kadınlara ait olduğunu belirtmek istiyorum. Değerli konuklar dönem başkanlığımızdaki uygulamalardan biri verilen taahhütlerin zamanında uygulanmasıdır. Bizim artık patinaja tahammülümüz yoktur netice istiyorsak uygulamayı göreceğiz. 2018 yılına kadar uygulamalar hayat geçerse yüzde 2 civarında büyüme gerçekleşecektir.

G20 olarak, 2025 yılına kadar, genç işsizliği yüzde 15 kadar azaltmayı hedefliyoruz.

3. HAVALİMANINI TEK KURUŞ VERMEDEN YAPTIK
3. havalimanı yatırımı 12 Milyar Euro'dur. Devlet bütçesinden 1 kuruş çıkmadan yapılmıştır. Yatırımların finasmanı için küresel düzeyde kaynaklar mevcuttur. Önemli olan güven zeminini oluşturmaktır.

KADINLAR ETKİNLİĞİ GÜÇLENDİRİYOR
Büyümeye çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Kadınların iş gücüne katılması, ihtiyacımız olan büyümeyi elde etmede en önemli imkanımızdır. Bu fırsattan yararlanmak için neler yapılabileceğini beraberce tartışmalıyız. Kaliteyle birlikte kadın ve gençlerin önünü açabilmek, teknolojik gelişmelere imkan sağlamak da ancak kapsayıcı bir büyümeyle mümkündür.

Türkiye son 13 yılda önemli adımlar attı. Kadının iş gücüne katılım oranı arttı. Kadınlar sadece ekonomik alanda değil, siyasel, kültürel, sosyal alanlarda da etkinliğini güçlendiriyor.

Kadın-erkek ücret dengesinin de sağlanması önemli. Eşit işe eşit ücret olmalı. Bu eşitliğin sağlanması için, kadınların genel çalışma şartlarının iyileştirilmesine ihtiyaç var.

10 YIL İÇİNDE 100 MİLYON KADIN
G20 ülkeleri olarak geçtiğimiz yıl aldığımız en önemli kararlardan birisi de kadınlarla ilgiliydi. Dünya genelinde 2025 yılına kadar kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımları arasındaki farkı yüzde 25 oranında azaltma hedefini Türkiye olarak benimsedik. Bu hedefe ulaşmamız, 10 yıl içinde tüm dünyada 100 milyon kadını iş gücüne kazandırmamız anlamına gelir.

BU YIL SOMUT ADIMLAR ATILDI
G20 üyeleri olarak geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz büyüme stratejilerini kabul ettiğimiz takdirde yüzde 2,1 oranında ilave küresel büyüme sağlanacak. G20 üyeleri olarak verdiğimiz tüm taahhütler yolunda bu sene somut adımlar attık.

ÇİN'İN ÇOK YETERLİ KAYNAĞI VAR
Şu anda Türkiye olarak bu devasa yatırımları yapabiliyorsak, son dönemlerin en önemlisi 3. Havalimanı olarak yatırım 12 milyar avrodur. Devletin bütçesinden 1 kuruş çıkmadan yapılan bir yatırımdır. Bu yatırımı yapmıyoruz kiralama süreci içinde 22 milyar avro ücret alacağız.

Yatırımların finansmanı için küresel düzeyde yeterli kaynak mevcuttur. Bugün Çin'in çok yeterli kaynakları var. Bütün mesele güven zeminini oluşturmakta. Önemli olan güven zeminini oluşturmakta.

Bu noktada özel sektör ile kamunun el ele vermesi şart. Biz bunu Türkiye'de başardık. Özel sektör ile kamu arasında tesis ettiğimiz verimli işbirliğinin olumlu neticelerini aldık.

MADEM TÜRKİYE'SİZ OLMUYOR NEDEN AB'YE ALMIYORSUNUZ?
Güneyde, dağda terör örgütlerinden çıkan silahlara bakın, Batılı dostlarımız. Silahlar onların silahları. Terörle mücadele Türkiye'siz olmazsa neden AB'ye almıyorsunuz?

Terör örgütleri arasında ayrım yapıyorlar, Batı'nın güvenliği ve istikrarı bizim güvenlik ve istikrarımızdan geçiyor. 'NATO'da biz bir yanlış yaptık, ama AB'de bu yanlışı yapamayız' diyorlar. Sıkıntı buradan geliyor. Samimi değiller.

Türkiye'de 2 milyon 200 bin Suriyeli, 300 bin de Irak'lı var. Tüm mali desteği bizden. 8 milyon dolar harcama yapıldı.

NOBEL SİPARİŞ ÜZERİNE VERİLİYOR
Birileri mülteci kabulunde laf ediyor işte biz 30-40 bin mülteciyi kabul edeceğiz ondan sonra da Nobel'e aday gösteriliyor. Bizde 2,5 milyon mülteci var kimsenin umurunda değil, çünkü Nobel de siyasi. Nobel de sipariş üzerine veriliyor.