Şiddetle kınıyoruz

Erdoğan, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam cezasının onanmasına sert tepki verdi. Dünyaya yaptığı "Sesinizi çıkarın" çağrısı, etkisini gösterdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2015 Güncelleme 17 Haziran 2015, 02:01
Şiddetle kınıyoruz

İÇİNDEKİLER

Mısır'da ABD ve İsrail'in desteğiyle modern firavun Sisi tarafından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen müebbet ve idam cezalarına en sert tepki Türkiye'den geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyaya çağrı yaparak bu karara, karşı çıkılmasını istedi: Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Mursi ve birlikte yargılandığı 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir. Uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz.

KARAR UYGULANMASIN

BM: Genel Sekreter Ban Ki-mun, idam kararları nedeniyle derin endişe duyduğunu bildirdi. Cezaları uygulamama (moratoryum) çağrısında bulundu.

ABD: Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız" dedi.

İNGİLTERE: Dışişleri Bakanlığı,"Mursi ve 100'den fazla kişiye verilen idam cezasından endişe duymaktayız" denildi.

ALMANYA: Yeşiller Partisi Milletvekili Franziska Brantner, Başbakan Angela Merkel'in "sesini yükseltmesini" istedi.

FRANSA: İnsan Hakları Birliği (LDH) cezaların kabul edilemez olduğunu bildirdi.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: İsveç Sözcüsü Elisabeth Löfgren, "İdamların durdurulması için dünyanın dört bir tarafındaki bürolarımız kanalıyla etkili protestolar yapacağız" dedi.