Kürtçe yemin çıkışı CHP ve MHP'lileri kızdırdı

HDP’li Feleknas Uca’nın “Kürtçe yemin edeceğim” çıkışı sosyal medyadaki CHP, MHP ve Ulusalcıları kızdırdı. Feleknas Uca’nın demokratik çıkışı, koalisyon görüşmelerin sürdüğü CHP ve MHP’li seçmenin sosyal medyadan tepki göstermesine neden oldu.

Giriş Tarihi 10 Haziran 2015, 00:00 Güncelleme 10 Haziran 2015, 18:18
Kürtçe yemin çıkışı CHP ve MHP’lileri kızdırdı

İÇİNDEKİLER

Kamuoyunun Avrupa Parlamentosu üyeliğinden de tanıdığı ve ailesi 44 yıl önce Batman'dan Almanya'ya göç eden Ezidi kökenli Feleknas Uca, Kürtçe, Almanca ve İngilizce bildiğini hatırlatarak, Meclis'teki yemin töreninde Türkçe bilmediği için Kürtçe yemin etmek istediğini söyledi.

1991'DE ZANA DA KÜRTÇE YEMİN ETMİŞ, KRİZ ÇIKMIŞTI
1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden milletvekili seçilen Leyla Zana, Meclis'te Kürtçe yemin etmiş ve krize yol açmıştı. 6 Kasım 1991'deki olaylı yemin töreninden sonra vekilliği düşürülerek 1994 yılında tutuklanan Leyla Zana, 17 yıl sonra (1 Ekim 2011) yeniden BDP'den Diyarbakır Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar giren Zana, bu kez Kürtçe yerine Türkçe yemin etmişti.

Bütün bu yaşananların aksine Kürtçe yasaklı bir dil olmaktan çıktı. Okullar dahil artık hiçbir yerde yasak kalmadı.

Son 12 yıldır kimlik ve kültürel hakları konusunda bir çok kazanım elde eden Kürtler 2009'da TRT 6 (TRT KURDİ) kanalını açarak devrim niteliğinde bir çalışmaya imza atmıştı.