New York Times’ın iddiası çürütüldü

Daily Sabah’ın takibi sonucu açıklama yapan İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği, New York Times’ı yalanlayarak, Türk vatandaşı Yahudiler tarafından İspanya’ya yapılmış herhangi bir göç başvurusu bulunmadığını açıkladı.

Giriş Tarihi 06 Haziran 2015, 00:00 Güncelleme 06 Haziran 2015, 15:18
New York Times’ın iddiası çürütüldü

İÇİNDEKİLER

Daily Sabah gazetesi, New York Times gazetesinin Yahudiler üzerinden yapmaya çalıştığı Türkiye aleyhtarı kara propagandayı çürüttü. İspanya'nın Ankara büyükelçiliği, Türk vatandaşı binlerce Sefarad Yahudisi'nin antisemitizm sebebiyle göç etmek için İspanya'ya başvurduğuna yönelik New York Times'ta yer alan iddiayı, Daily Sabah'ın takibi sonucu yalanladı.

26 Ekim 2014 tarihli New York Times gazetesinde yer alan Ceylan Yeğinsu imzalı haberde, Türk vatandaşı binlerce Sefarad Yahudisi'nin antisemitizm ve ayrımcılık sebebiyle İspanya'ya vatandaşlık başvurusunda bulunduğu iddiası, herhangi bir somut veriye dayanmadan ileri sürülmüştü.
İspanya, 1492'de topraklarından kovduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kabul etmesiyle çoğu o zamanki imparatorluk sınırları içinde yer alan ülkelere göç eden Sefarad Yahudilerine yeniden vatandaşlık vermeyi öngören kanun tasarısı hazırlamıştı. Gazete, söz konusu Yahudilerin bu kanundan yararlanmak için İspanya'ya başvurduğunu yazmıştı.

Ancak, Daily Sabah'ın konuyu takip ederek irtibata geçmesinin ardından açıklama yapan İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği, söz konusu kanun tasarısı kapsamında İspanya'ya yapılmış herhangi bir göç başvurusu bulunmadığını açıkladı. Büyükelçilik ayrıca, tasarının henüz kanunlaşmadığını ve uygulanmasının mümkün olmadığını da vurguladı.

Türkiye Yahudileri ise, bu yönde daha önce de öne sürülmüş olan baskı ve antisemitizm iddialarını reddetmişti. Türk Musevi Cemaati başkanı İshak İbrahimzadeh, restore edilmesinin ardından 26 Mart 2015'te hizmete açılan Büyük Edirne Sinagog'unda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın azınlık hakları konusunda liderlik ettiği değişimden duydukları memnuniyeti dile getirmişti.

New York Times haberinde, medya ve siyasi arenada artan bir Yahudi karşıtı söylem olduğu iddia edilmişti. Haberde ayrıca, bazı yayın organlarında yer alan aşırı ifadeler, 2003'te El-Kaide'nin İstanbul'daki Neve Şalom ve Bet İsrael sinagoglarına düzenlediği saldırılar, CHP döneminde yapılan azınlıklara yönelik düzenlemeler, İsrail'in Filistin, Lübnan ve Akdeniz'deki katliamlara yönelik tepkiler ile AK Parti hükümeti arasında, somut verilere dayanmaksızın geniş bir bağlantı da kurulmuştu.