Günde 30 metre ilerliyorlar

Türkiye’nin en uzun, dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli inşaatının yüzde 63'ü tamamlandı.

Giriş Tarihi 15 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 15 Nisan 2015, 16:56
Günde 30 metre ilerliyorlar

İÇİNDEKİLER

Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde, 14.3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın 2'nci uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli inşaatının yüzde 63'ü tamamlandı. Kazı çalışmaları günde ortalama 30 metre ilerlerken, inşaatın 2016 yılının Ağustos ayında tamamlanarak tünelin trafiğe açılması planlanıyor.

1.7 kilometre uzunluğunda acil kaçış bölümünün yer aldığı tünelde 22 sığınma cebi bulunuyor. Ovit tüneli tamamlandığında, Çin'deki 18 bin 40 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun çift tüplü tünelinden sonra dünyanın ikinci uzun tüneli olacak.

İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ARTIRILDI
Ovit Tüneli'nde tedbirler eksiksiz olarak uygulamaya konuldu. Sabit dedektörlerle gaz ölçümü yapılan tünelde erken uyarı sisteminin yanısıra sabit telefon ve telsiz haberleşme sistemleri kuruldu.

VALİ TÜNELİ İNCELEDİ
Rize Valisi Ersin Yazıcı, Karayolları Rize 103'üncü Şube Müdürü Ercan Çiçek, tünel mühendisleri ve gazetecilerle birlikte Ovit Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu. Vali Yazıcı, tünelin devreye girmesi ile yolun 4.4 kilometre kısalacağını, ancak kış şartları nedeniyle yılın 5-6 ayı kapalı kalan Ovit geçidinin artık yıl boyunca ulaşıma açık olacağına vurgulayarak şunları söyledi:

"14 bin 300 metre uzunluğundaki tünel iki tüp halinde ilerliyor. Şu ana kadar iki tüpte 15 bin 800 metre kazı işlemi tamamlandı. İş güvenliği olarak hiçbir sorunumuz yok. Tünel tamamlanınca Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bağlanacak. Lojistik Üs yapımı ile birlikte bölgenin hammadde ve mamul ve yarı mamulleri bu güzergahtan taşınacak."