Genetik mucize

Ağabeyi genetik hastalıkla doğan Mert bebek, doktorların hastalıklı genleri temizlemesiyle nurtopu gibi dünyaya geldi. Yapılan uygulamanın literatürde 'ilk' olduğu belirtildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2015 Güncelleme 06 Mart 2015, 00:00
Genetik mucize

İÇİNDEKİLER

Gelişen tıp teknolojisi sayesinde birçok hastalık tarihe karışacağa benziyor. İlk çocukları "Lorenzo'nun Yağı" adlı filme konu olan hastalıkla doğan Bayer ailesinin sağlıklı bir çocuğa kavuşma hayali de, gen analizi ile gerçek oldu. Ankara'da yaşayan Seda-Burak Bayer çiftinin ilk bebekleri Yiğit, genetik hastalıkla dünyaya geldi. 5 yaşındaki Yiğit, solunum cihazına bağlı yaşamaya başladı.

EMBRİYOLAR SEÇİLDİ
Her ikisi de taşıcı olduğunu öğrenen çift, bir daha çocuk sahibi olmaya korktu. Ancak imdatlarına doktorlar yetişti. Diğer çocuklarının da hastalıklı dünyaya gelmesi ihtimali bulunan çift için tüp bebek yöntemine karar verildi. Gen analiziyle hastalıklı embriyolar elendi, anneye sağlam embriyonun transfer edilmesi sayesinde Ahmet Mert bebek sağlıklı bir şekilde doğdu.

DNA'LARINA BAKILDI
Anne Seda Bayer, Mert bebeğin mucize olduğunu söylerken; Prof. Dr. Recai Bapuçcu, "Serebrozid sülfataz" enziminin eksikliğinden kaynaklanan ve sinir sisteminde bozulmaya yol açan hastalığı nasıl alt ettiklerini şöyle anlattı: "PGD denilen yöntemle embriyolardan birer hücre alındı ve DNA'sına bakıldı. Embriyoların üçünün taşıyıcı, diğerlerinin hastalıklı olduğu saptandı. Anneye taşıyıcı embriyolardan en uygununu verdik. Böylece Ahmet Mert sağlıklı bir bebek olarak dünyaya geldi. Biyopsi alınıp DNA'ya bakıldıktan sonra, sağlıklı embriyonun rahim içine konulmasıyla hastalıktan arınmış bebek dünyaya gelmesinin literatürde ilk olduğunu düşünüyoruz."