Son karargah

Paralel yapıyı deşifre eden Hanefi Avcı'nın Devrimci Karargah davasındaki cezası Yargıtay'da onandı. Atamalar sonrası Yargıtay'da yeni yapılanma gerçekleşmeden bu kararın alınması ise "Gülen Örgütü giderayak Avcı'dan intikamını aldı" şeklinde yorumlandı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2014 Güncelleme 25 Aralık 2014, 01:47
Son karargah

İÇİNDEKİLER

Yıllarca sol örgütlere yaptığı operasyonlarla ün salan Emniyet eski müdürü Hanefi Avcı, "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitabı ile Gülen cemaatinin gerçek yüzünü deşifre etmiş sonra da paralel bir operasyon ile solcu örgüt üyeliğinden hapse atılmıştı. "Devrimci Karargah" Örgütü'ne üyelikten 5 yıl 7 ay 15 gün hapse çarptırılan Avcı, 4 yıl hapis yattıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali var" tespiti sonrası 20 Haziran 2014'te serbest bırakılmıştı. Ama Yargıtay, dava hakkında son noktayı koydu ve Avcı'nın suçunu onayladı. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay'a yapılan yeni atamalar sonrası kurumda yeni bir yapılanmaya gidileceği açıklanırken, Yargıtay'ın bu yapılanma gerçekleşmeden son dakikada böyle bir karar vermesi ise dikkat çekti.

TARTIŞMALI BİR KARAR

Karara göre Emniyet eski Müdürü Hanefi Avcı'ya "Devrimci Karargah Terör Örgütü"ne yardım etmek suçundan 5 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasını onadı. Daire, Avcı'ya, "Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını ise düzelterek onadı. Daire, bu cezaya TCK'nın 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim uygulayarak, cezayı 4 yıl 2 aya düşürdü. Hanefi Avcı'ya, yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabı nedeniyle "Terör örgütleri ve bu amaçla yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda yargı görevi yapanları etkileme" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası ile "yasadışı silahlı Devrimci Karargah Terör Örgütü hakkında yapılan soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu"nu işlediği gerekçesiyle verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası ise bozuldu.



'CEMAATÇİ YAPILANMA!'

Devlet içinden tasfiye edilen paralel yapının 'son dakika golü' ve yargı içindeki paralel yapının giderayak aldığı intikam şeklinde nitelenen karar için Hanefi Avcı, kendisi için sürpriz bir karar olmadığını söyledi. TAKVİM'e özel konuşan Avcı "Böyle bir kararı bekliyordum. Çünkü bu dairenin Cemaatci bir yapılanma içerisinde olduğunu biliyordum. Bu nedenle dosyanın başka bir dairede bakılmasını istedim. Kabul edilmedi. Bu durum hukuksuzluğun geldiği son noktayı gösteriyor. Yasal haklarımı kullanacagım. Hayat devam ediyor"dedi.

Avcı'nın avukatı Fidel Okan ise, "Bu karar yüksek yargıdaki Cemaat hakimiyetinin açık göstergesidir. Her şey bitmiş değil. Bundan sonra olağanüstü kanun yolları süreci değerlendirilecek. Ergenekon ve Balyoz davalarında karar verilmesine rağmen neler olduğu ortada. Tüm hukuki yollar denenecek" ifadelerini kullandı.

YAPILANMA BİTMEDEN KARAR

HSYK seçimleri sonrası, Yargıtay üyelerinin seçilmesi tamamen HSYK'ya bağlanırken geçtiğimiz günlerde Yargıtay'a 144 yeni üye atanmıştı. Yargıtay'da daire sayısının artırılacağı da planlanırken kurumdaki yeni yapılanma tamamlanamadan Devrimci Karargah kararının verilmesi dikkat çekti. Karar üzerine "Yargıtay, kararlarını yeni yapılanma sonrasına bırakmalıydı yorumları yapıldı.

10 CEZA BOZULDU

Devrimci Karargah davasında daha önce alınan 24 beraat kararı onandı. Gazeteci Baha Okar'ın da arasında olduğu 10 kişi hakkında verilen mahkumiyet kararı ise bozuldu. Sanık Rıdvan Turan'ın örgüt üyeliğinden mahkumiyet kararı bozulurken ateşli silahlar kanununa muhalefetten verilen cezası onandı.