Başbakan'dan paralel yapıya gözdağı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilkini yaptığı "Yeni Türkiye Yolunda" konuşmasında paralel yapı ile mücadelede kararlılığın altını bir kez daha çizdi.Davutoğlu, paralel yapı da dahil her türlü demokrasi dışı vesayet odağı ile mücadele edeceklerini belirtirken, kriz fırsatçılarına da göz açtırmayacaklarını söyledi.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2014, 00:00 Güncelleme 30 Eylül 2014, 21:36
Başbakan’dan paralel yapıya gözdağı!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Davutoğlu, aylık "Yeni Türkiye Yolunda" konuşmalarının ilkini dün yaptı. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Millete Hizmet Yolunda" başlığıyla yaptığı konuşmaların adını değiştiren Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

PARALELLE MÜCADELE SÜRECEK
Paralel yapı da dahil her türlü demokrasi dışı vesayet odağı ile mücadelemize kararlılıkla devam edecek, kriz fırsatçılarına göz açtırmayacağız. Türkiye'nin kazanımlarının korunmasında ve atılımların hiç kesintiye uğramadan sürdürülmesinde devamlılığın ne kadar hayati olduğunu iyi biliyoruz.

İKTİDAR DEVŞİRMEK İSTEYENLERE KAPILAR KAPANDI
Türkiye artık normalleşmiştir. Gayr-i tabii yollarla, siyasi mühendislik operasyonları ile iktidar devşirmek isteyenlere kapılar kapanmıştır. Yeni Türkiye hayalimiz artık adım adım gerçeğe dönüşüyor.

IŞİD'İN ELİNDEN KURTARILAN REHİNELER
Sabırla, metanetle, dirayetle çok kritik bir süreci yönettik. Ve nihayet geçtiğimiz hafta IŞİD'in elinde rehine olarak tutulan vatandaşlarımızın kurtarılmasıyla birlikte millet olarak Elhamdülillah erken bir bayram yaşadık. Böyle bir operasyonun fiziki ve stratejik zorlukları bir yana, hepimize yaşattığı duygusal boyutlarıyla da millet olarak zor bir imtihandan geçtik ve çok şükür bu zorlu süreçten alnımızın akıyla çıktık. İftiharla ifade edeyim ki, bu olayda Türkiye ne kadar büyük bir devlet olduğunu ve ne kadar işinin ehli bir hükümet tarafından yönetildiğini bütün dünyaya göstermiştir.

IŞİD İDDİALARI KİRLİ HESAPLARIN ÜRÜNÜ
Uzun bir zamandır çeşitli çevreler haksız ve mesnetsiz biçimde Türkiye'nin IŞİD'le çeşitli ilişkiler içinde olduğu, bu örgüte destek verdiği gibi maksatlı ve art niyetli iddiaları dolaşıma sokuyor. Bu iddiaların hangi kirli hesapların ürünü olduğunu gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin bu konuda sürecin en başından beri nerede durduğu, nasıl bir tavır ortaya koyduğu belli. Daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla IŞİD'i terör örgütü ilan etmiş bir hükümete bu iftira atılıyor.

IŞİD'E KARŞI MÜCADELEDE 3 ŞART
Herhangi bir adım atılacaksa ve Türkiye'nin de bu ortak yapı içinde herhangi bir rol alması isteniyorsa, şartlarımız ilk günden beri zaten bellidir. Burada üç temel şartımız var. Birincisi ülkemizin ulusal çıkarları ve güvenliğidir. Bunu temin etmek için her türlü önlemi alır ve kimseye hesap vermeyiz. İkincisi tarihten gelen bir görevle mezhep, ırk, dil ve din farkı gözetmeksizin komşularımızdan gelen tüm akrabalarımıza insanlık adına sahip çıkarız. Üçüncüsü ise bölgesel istikrar. Biz bu coğrafyada istikrar, refah ve güvenli bir gelecek istiyoruz.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecinin bugün Ortadoğu'nun tek başarı hikâyesi olduğunu herkesin iyi bilmesi, atılan her türlü iyiniyetli adımı özenle ele alması lazım. Kan dökülmesin, canlar yanmasın, ocaklar sönmesin, çocuklar öksüz, analar evlatsız kalmasın istiyoruz. Ancak konuyla ilgili herkesin bilmesi gereken bir şey daha var: hiç kimsenin bu süreci bahane ederek kamu düzenini bozacak girişimlerde bulunmasına da asla izin vermeyiz. Çözüm süreci ile kamu düzeni birbirinin alternatifi değildir. Her adım için ayrı ayrı hesabımızı yaptık, stratejilerimizi belirledik, inşallah kısa zamanda somut sonuçlarını da göreceğiz. Çözüm sürecinde ilk günkü kadar kararlıyız

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Bakanlar Kurulumuzun ilk özel gündem maddesi olarak iş güvenliği konusunu bakan arkadaşlarımızla birlikte detaylı olarak ele aldık. Kurallara uymayanlara caydırıcılığı olacak şekilde yaptırımları arttıracağız; ayrıca iş güvenliğini tesis eden, çalışanların iş güvenliği tedbirlerini eksiksiz alan işyerlerimizi de ödüllendireceğiz.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE PLANI HAZIRLANDI
Uyuşturucuyla mücadelenin ilkesel ve yapısal çerçevesini belirledik; kısa, orta, uzun vadeli hedeflerimizi oluşturduk. Uyuşturucu tehdidinin ortaya çıkmasını engelleyici faaliyetlerin yer alacağı "koruyucu aşama", polisiye ve asayiş tedbirlerini içeren "önleyici-engelleyici aşama" ve nihayet "rehabilitasyon ve tedavi aşaması"ndan müteşekkil üç aşamalı bir eylem planı hazırladık. Bizim için uyuşturucu tacirleri ile dağdaki terörist arasında hiç bir fark yoktur. Bunu herkesin bilmesini istiyorum.

ESNAFA BAYRAM MÜJDESİ
Esnaf kardeşlerimize Ahi Evran Haftası vesilesiyle bir bayram müjdesi vermek istiyorum. Halihazırda 91 bin esnafımızın kefalet kooperatiflerine 461 milyon lira anapara borcu, buna ilave olarak 400 milyon TL tutarında bir de gecikme borcu bulunuyor. 31 Ekim'e kadar borcunun anapara kısmını ödeyecek olan esnaf ve sanatkârımızdan 400 milyon liralık faiz bedelinin alınmaması karara bağlandı.