Cemaate tasdikname

Çok sayıda ülke Gülen okulları için Türkiye'ye "Okulları siz alın" teklifini yaptı. ABD'de iki okulun kapatılma kararı sonrası, dünya çapındaki Gülen okullarının cemaatle ilgisini keserek Türkiye'nin denetimi altına girmesi planlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Temmuz 2014 Güncelleme 13 Temmuz 2014, 01:11
Cemaate tasdikname

İÇİNDEKİLER

Gülen cemaati ile bağlantısı olan ve 160 ülkede bulunan 2 bini aşkın okulun Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanacağı iddia edildi. Afrika başta olmak üzere çok sayıda ülke ise Türkiye'ye başvurup Gülen okullarıyla ilgili bir çözüm üretilmesini istedi. Bazı ülkeler bakanlar düzeyinde yapılan görüşmelerde bu okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmasını istedi. Son olarak ABD'de kamu parasıyla fonlanan özel okul olarak değerlendirilen Charter tipindeki Magnolia Bilim Akademisi 6 ve 7 adlı okulların kapatılması emri verilmesi üzerine hükümet, cemaat okullarını masaya yatırdı.

CEMAAT DE KABUL ETTİ
Öncelikli olarak "Okullar kapanmasın, devletin kontrolünde devam etsin" kararı alındı. Cemaat cephesinden de okulların kapatılmasındansa hükümete teslim edilmesi kararı benimsendi. Bu kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ortaklaşa okulların geleceğinin nasıl olacağına ilişkin ortak bir çalışma başlattı. İki bakanlık tarafından yürütülen çalışmada, okulların faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yasa ve mevzuatlar da dikkate alınarak iki formül geliştirildi. İlk formüle göre Türkiye'nin büyükelçilik okulu açmasına izin verilen ülkelerdeki okulların büyükelçilikler bünyesine alınması planlanıyor. İkinci formülde ise Türk okulları bulundukları ülkelerde bir vakıf üzerinde hizmet verecek. Okullar şimdi olduğu gibi yine o ülkenin müfredat ve mevzuatına göre eğitim verecek. Ancak statüleri "Türk Okulları" adı altında, devlet kontrolündeki okul olacak. Bu formül için Türkiye'deki Robert Kolej ve Galatasaray Lisesi örnekleri bulunuyor.

DENETİMLERİ TÜRKİYE'DE
Ancak bu yapıda okullar, kendi ülkelerinin devletleri ile direkt bağlantıları olmadığı için daha sivil bir yapıya sahipler. Her iki formülün hayata girmesi ile yurt dışında bulunan okullar ile Gülen cemaatinin bağları tamamen kesilecek. Okular, Türk devletinin denetimi altında eğitim verecek.

ZÜBEYDE YALÇIN