YÖK öyle yağma

Vakıf üniversitelerinin özel işletmeler tarafından istismar edilmesi, YÖK'ü harekete geçirdi. Çıkarılacak yeni yasa ile bu girişimin önleneceği bildirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Haziran 2014 Güncelleme 16 Haziran 2014, 04:04
YÖK öyle yağma

İÇİNDEKİLER

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinin özel işletmeler tarafından istismar edilmesini önlemek için harekete geçti. Yeni açılan birçok vakıf üniversitesinin 'Mütevelli Heyetini' satışa çıkarak el değiştirdiğini tespit eden YÖK, mütevelli heyet seçimini kendisi yapacak.

TBMM'ye sunulan yasa tasarısında vakıf üniversitelerine mali denetimin yanı sıra, mali durumu iyi olmayanlara da yeni fakülte ve bölüm açmalarına izin verilmeyecek. Ayrıca devlette görev yapan öğretim üyelerinin 'görevlendirme' ile vakıfa geçemeyecekler. Böylelikle YÖK, son 10 yılda sayısı 74'e ulaşan vakıf görünümlü özel üniversitelerin tüm kontrolünü ele alacak.

BORCU OLAN YANDI!
Hükümetin Meclis'e sunduğu 47 maddelik tasarıda, üniversite faaliyetlerini, eğitimini, idari ve mali özerkliğini etkileyecek düzenlemeler de yer alıyor. Düzenlemede, yüksek mali borcu olan üniversitenin yeni bölüm ya da fakülte açma talebi, borcu belli bir seviyeye gelene kadar kabul edilmeyecek.

Safure CANTÜRK