Yalova'da son durum!

Yalova'da 1 Haziran'da tekrarlanan yerel seçimi, 190 oy farkla CHP adayı Vefa Salman kazandı. Seçimde CHP 29 bin 91, AK Parti ise 28 bin 904 oy aldı.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2014, 00:00 Güncelleme 02 Haziran 2014, 03:24

İÇİNDEKİLER

30 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından, il merkezindeki oyların sayımının ardından AK Parti'nin adayı Yakup Koçal'ın bir oy farkla seçimi kazandığı açıklanmıştı. Fakat CHP Merkez İlçe Seçim Kuruluna itiraz etmiş ve oylar yeniden sayılmıştı.

Oyların sayımının ardından CHP adayı Vefa Salman 6 oy farkla seçimi kazandığını açıklamıştı. Bu durum üzerine AK Parti, oy verme ehliyeti bulunmayan bazı kişilerin sandık başına gittiği gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu'na iptal başvurusunda bulunmuştu. AK Parti'nin başvurusunu değerlendiren YSK, seçimlerin bugün yenilenmesine karar vermişti.

Yalova'da YSK tarafından iptal edilen yerel seçim, 1 Haziran'da yenilendi. Vatandaşlar Yalova'yı 5 yıl yönetecek olan başkanı seçmek için bir kez daha sandık başına gittiler. 13 okulda kurulan 245 sandıkta 60 bin 643 kişi oy kullandı. 15 bin 194 kişi ise bu seçimde sandığa gitmedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman 29 bin 91 oyla Yalova Belediye Başkanlığı'na seçildi. AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Koçal ise 28 bin 904 oyda kaldı. MHP seçimde 800, HDP 675 oy alırken, diğer partilerin toplam oyu bin 173'te kaldı.

GÜL: "SONUCA İTİRAZ EDECEĞİZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gül, 30 Mart'ta yapılan seçimlerin iptal edildiği Yalova'da partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Yalova'da bütün halkın sükunet içinde bir seçimi gerçekleştirdiğini kaydeden Gül, "AK Parti olarak temel felsefemiz; sandık iradesinin her şeyin üzerinde olduğuna inanmaktır. Milli iradeye, milletin iradesine sahip çıkan ve bu iradeye saygı duyan bir anlayışa sahip partiyiz" dedi.

Yalova'da yapılan seçimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gül, "Bugün Yalova'da şu an kesin olmayan sonuçlar var ama Yalova halkımızın vermiş olduğu karara saygılıyız. Şu anda ilgili avukat arkadaşlar, Seçim Kurulunda gerekli itirazları yapıyor. 800-900 civarında oyla ilgili itirazlarımız baki" dedi.

Sandık esnasında ve Seçim Kurulunda itirazlarının olduğunu anlatan Gül, "Bunları da gerçekleştireceğiz. Kesin sonuçları da Seçim Kurulu, kamuoyuyla paylaşacaktır. Bu sonuçların ülkemiz için, Yalova için hayırlı olmasını diliyoruz. Umarız Yalova halkı ve bütün milletimiz, en güzel hizmetleri AK Parti hükümetiyle yaşadı ve bundan sonra da yaşayacaktır" diye konuştu.

İtiraz gerekçelerine ilişkin sorulan bir soruya Gül, "Seçim Kurulunda ve sandık başında, Seçimlerin Temel Hükümlerine İlişkin Kanunla ilgili yasal itirazlarımızı arkadaşlarımız inceliyor. Onlarla ilgili gerekli itirazları yapacaklar. Biz de kendilerinden bilgi alacağız" dedi.