Arıburnu Ingiliz toprağı

Hakkında binlerce tartışma yapıldı. Zafer ya da hezimet diye hakkında çok konuşuldu. Ama Lozan'da Arı Burnu'nu resmen İngiliz toprağı yapacak maddeye imza atıldığı ilk kez Yaz Boz'da gündeme getirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2014 Güncelleme 28 Nisan 2014, 13:38
Arıburnu Ingiliz toprağı

İÇİNDEKİLER

Her hafta gündemi belirleyen Yaz Boz bu haftada da ezberleri bozdu. Ergün Diler ve Bekir Hazar'ın sunduğu programa bu hafta Dr. Mehmet Hakan Sağlam katılırken, Lozan Antlaşması derinlemesine masaya yatırıldı. Lozan'ın özellikle Siyonizm'in merkezi olan İsviçre'de yapıldığı belirtilen programda yıllardır anlaşma maddelerinde açıkça yazmasına rağmen üzerinde hiç tartışılmayan bir konu da gündeme getirildi.

GİZLİ MADDENİN AYRINTILARI
Lozan Antlaşması'na göre İtalya, Fransa ve İngiltere'nin kendi askerlerinin bulunduğu anıtlıklarda hak sahibi olduğu konuşulurken, Lozan'ın bu konuyla ilgili 129. maddesindeki bir ayrıntı gözlerden kaçmıştı. Yaz Boz ekibi, tüm Türkiye'yi şoka uğratan bu ayrıntıyı gözler önüne serdi. Üç ülkenin şehitlikleri üzerinde hakları haricinde 129. maddeye göre İngiliz İmparatorluğu mezar bulunmayan arazileri de kapsayarak Arı Burnu'nda (Anzak Burnu) toprak sahibi oluyordu. Bir zafermiş gibi gösterilen Lozan Antlaşması'ndaki bu acı gerçek şu sözlerle tarihe geçti:

İNGİLİZ İMPARATORLUĞU TOPRAĞI
Lozan Barış Antlaşması Madde: 129 Türk Hükümeti'nce kullanımı bırakılacak toprak parçaları arasında, özellikle İngiliz İmparatorluğu için Anzak (Arı Burnu) bölgesindeki toprak parçaları da bulunmaktadır. Maddenin alt metninde ise bu toprağın hiçbir askerlik ya da ticaret amacıyla kullanılmayacağı, Türk devletinin sadece denetleme hakkı olduğu, arazide bekçiler dışında asker bulunamayacağı, bekçi konutları dışında hiçbir yapının inşa edilemeyeceği, burayı ziyaret edenler için Türkiye'nin hiçbir zorluk göstermeyeceği de bulunuyor. Arı Burnu'nun resmen İngiliz toprağı olduğunu açıklayan bu maddenin günümüze kadar hiç tartışmaya açılmaması dikkat çekerken, kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası, mağlup olmuş gibi düşman devletlere toprak vermenin de bir açıklaması günümüze kadar hiç yapılmamıştı.

DAHA ÖNCE KONUŞULMAMIŞTI
Üzerine binlerce tartışma programı yapıldığı halde Lozan'da kaybedilen topraklardan hiç bahsedilmemesi, aslında bu anlaşmanın ne derece büyük bir hezimet olduğunu ortaya koyarken, Yaz Boz'un gündeme getirdiği bu detay önümüzdeki günlerde tartışmalı olan Lozan Antlaşması'nın bir kez daha tüm detaylarıyla masaya yatırılacağının sinyallerini de verdi.

YAHUDİLER PARÇALAR
Yahudi caz sanatçısı Gilad Atzmon da Yaz Boz'un bir diğer konuğu oldu. Yahudiler'in ve Rotschild ailesinin dünyaya nasıl hükmettiğini araştıran Atzmon, ilginç açıklamalarda bulundu. Atzmon, "Yahudiler 18. Yüzyıl'da Avrupa'yı ele geçirdiler. Çünkü çok zekiydiler ve paraları vardı. Mahalledeki en zeki çocuğu, en zengin Yahudi'nin kızlarıyla evlendirdiler. Zihinsel manada elit bir sınıf yarattılar. Rotschild'ler ve Soros da bu sınıfa aittir. Yaptıkları aslında toplumu alıp parçalara bölmek. Toplumu lime lime ederler. Soros, Açık Toplum Vakfı üzerinde istediği ülkeye para gönderip istediği kıyımı yapabiliyor. Bunu Gezi Parkı'nda da denedi" diye konuştu.

HEZİMET SARAYI
Lozan Antlaşması, kent meydanındaki Rumine Sarayı'nda imzalanırken İsmet İnönü liderliğindeki Türk heyeti ise muhteşem Uşi Sarayı'nda kalmıştı. Misak-ı Milli'den taviz vermemek üzere gittiğimiz Lozan'da Musul ve Kerkük'ü kaybetmenin yanı sıra I. Dünya Savaşı sırasında Almanlar'dan aldığımız altın yardımlarını da düşman devletlere vermiştik. Lozan'ın gizlenen maddelerini masaya yatıran Yaz Boz, aynı zamanda İngilizler'in İstanbul'daki bir okul vasıtasıyla Türk heyetinin telgraflarına ulaşarak, dinleme faaliyetlerini neredeyse 100 yıl önceden başlattığını da ortaya koydu.