Soğuk savaş

Kırım krizinde ipler gerildi. Savaş kapıya dayandı. Rusya'nın ülkeyi işgal ettiğini söyleyen Ukrayna, olası müdahaleye karşı tüm askerlerini topladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2014 Güncelleme 03 Mart 2014, 01:45
Soğuk savaş

İÇİNDEKİLER

Ukrayna, hükümet karşıtı gösterilerin ardından büyük bir tehditle karşı karşıya kaldı. AB ile işbirliğini reddederek Rusya'ya yakınlaşan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya kaçmasının ardından ülke savaşın eşiğine geldi. 3 ay süren halk isyanın ardından Yanukoviç görevden alındı. Geçici hükümetin başına, Arseniy Yatsenyuk getirildi. Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Kırm Özerk Bölgesi'nde ise Rusya yanlıları ayaklandı. Kriz, askeri bir boyut kazandı. Rusya, Kırım'a 6 bin asker ve 30 zırhlı araç sevk etti. 2 ülke arasında dün sıcak saatler yaşandı. Yaksenyuk'un olağanüstü hal ilan etmesinden saatlar sonra "milletleri belli olmayan" yaklaşık bin kadar askerin Kırım'ın güneyindeki sınır bölgesine konuşlanması tansiyonu artırdı. Ukrayna Güvenlik Yetkilisi Andriy Paruby, "Bütün yedek askerleri silah altına çağırıyoruz" dedi. Paruby ayrıca Ukrayna'nın güvenliği için ABD ve İngiltere'den garanti istedi.

KİEV HÜKÜMETİ: HER ŞEYE HAZIRIZ
AB yanlısı Kiev hükümeti Viladimir Putin'i, Karadeniz Filosu'ndan karaya çıkardığı asrlerlerle ülkesini "işgal etmekle" suçladı ve seferberliğe çağırdığı askerlerle olası bir müdahaleye karşılık vermeye hazır olduklarını açıkladı. Rusya Sınır Muhafız Birliği ise yaklaşık 675 bin Ukraynalı'nın Rusya'ya kaçmaya çalıştığını iddia etti.

OBAMA: ASKERİ MÜDAHALE ANLAŞMALARA AYKIRI
ABD
Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak, 90 dakika süren bir görüşme yaptı. Rusya'nın BM ve Ukrayna olan ikili ilişkilerini ihlal ettiğini belirten Obama, Rusya'nın askeri müdahalesini ise kınadığını söyledi. Beyaz Saray, ABD'nin önümüzdeki günlerde yapılacak G-8 için hazırlık toplantısına katılımını askıya alacağını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Kırım politikasını sürdürmesi halinde Rusya'nın yalnızlaşmaya maruz kalacağını söyledi.

MEYDAN MESAJI

Kiev'de binlerce kişi Bağımsızlık Meydanı'nda toplanarak Rusya'nın Kırım'dan çekilmesini istedi. Aynı saatlerde Moskova'da Rus ordusuna destek yürüyüşü yapıldı. Kiev'de AB yanlısı göstericilerle polis arasına girerek arabuluculuk görevini üstlenen Ortodoks rahipler ise bu kez Kırım'da Rus tanklarının yanında dua etmeye başladı.

NATO UYARDI
"Felaketin eşiğine geldik" diyen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, dün meclisten Rusya'ya seslenerek "Askerlerini geri çek" dedi. Kiev hükümeti, dünya güçlerini yardım etmeye çağırırken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Rusya'yı sert dille uyardı. Rasmussen, Avrupa'nın barış ve güvenliğini tehdit etmekle suçladığı Rusya'dan "ordu faaliyetlerini durdurmasını" istedi.

RUSLAR BİRLİĞİ KUŞATTI RUSLAR BİRLİĞİ KUŞATTI
Kırım'ın başkenti Akmescit'in 20 kilometre uzağında bulunan Prevalone'deki Ukrayna askeri birliği, 200'ü aşkın Rus askeri tarafından kuşatıldı. Rusya yanlısı siviller ise askerlerin yanına giderek sloganlar attı.