Kiev Gezi'si

Avrupa desteği ile hükümetin düşmesi için sokaklara inen Ukraynalılar, dün piyanolu direnişe başladı. Ortaya çıkan görüntüler, bir kez daha Gezi Parkı olaylarını hatırlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2013 Güncelleme 10 Aralık 2013, 00:22
Kiev Gezi’si

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı olaylarında 6 ay önce kullanılan piyano, bu kez Ukrayna'da ortaya çıktı. Gezi'de birçok eylem denenmiş ve bu şekilde olayların sıcak tutulması sağlanmıştı. Bunlardan biri de Alman piyanist Davide Martello, Taksim Meydanı'ndaki piyano konseriydi. Piyanodan yola çıkarak eylemlerin şiddet içermeyen masum eylemler olduğu algısı yaratılmaya çalışılmıştı.

MİLYONLUK EYLEMDE 50 BİN KİŞİ
Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e yönelik muhalif protestolar sırasında çekilen bir kare, Gezi'nin planlı bir ayaklanma olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Aynı planı Ukrayna'da hayata geçirmek isteyenler, piyanoyu Kiev'de kullanıma soktu. Kiev'deki olaylara Avrupa Birliği ülkeleri tam desteğini de sürdürdü. Dün planlanan milyonluk yürüyüşe gelenlerin sayısı ise on binleri ancak buldu.

YÖNTEMLERİ HEP AYNI
Devam eden olaylarda orta çaplı katılım olan bu yürüyüşlere 'milyonluk eylem' adının verilmesi, devlet başkanı Yanukoviç'e 'diktatör' diye hitap edilmesi, CNN'in sürekli canlı yayın yapması, AB ülkelerinin devamlı olarak kınamalar ve ikazlarda bulunması, göstericilerin çadır kurarak sokaklarda kalması, yüzde 51,6 oyla Başbakan seçilen Yanukoviç'in rezidansına saldırı planlanması, Ukrayna'da yaşanan gösterilerle Gezi'nin diğer benzerlikleri olarak dikkat çekti.

24 SAAT DAHA DİRENİRLERSE AB GELİYOR

Türkiye'de Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin inanarak paylaştığı "48 saat daha direnirsek, Avrupa Birliği, hükümeti düşürecek" yalanının bir benzeri Ukrayna'da da yaşandı. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna'da yaşanan soruna siyasi çözüm bulunmasına destek amacıyla bugün Kiev'e gideceğini açıkladı.