MEB Müsteşarı Tekin: Kimse mağdur olmayacak!

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin dershanelerin dönüşümü ile ilgili nihai taslağın ayrıntılarını açıkladı.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2013, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2013, 02:00
MEB Müsteşarı Tekin: Kimse mağdur olmayacak!

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, 24 TV'de dershanelerin dönüşümü ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

DERSHANE KONUSU YILLARDIR TARTIŞILIYOR
Dershane sorunu günlerdir tartışılan bir sorun değil yıllardır tartışılan bir konu, dershanelerin eğitim sistemindeki yeri, kaldırılması, kaldırılmasına ilişkin politikalar. Eğitim sistemi kendini revize ettiği an dershanelerin artık işlevsiz kalacağı ve kapatılacağı yönünde tartışma konusu oldu.

Tekin, AK Parti iktidara geldiği günden beri bu dershaneler konusu sürekli gündeme geldi. Dershanelerle ilgili tezler sundu. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi yönünde teşvikler uygulayacağını, teşvikleri hayata geçireğini söyledi.

O günkü tartışmalar şuydu, siz dershaneleri özel okullara dönüştürerek bazı İslami cemaatlere maddi yardımda bulunancasınız bunun yolunu açmaya çalışıyorsunuz diye eleştiriler aldı. Bu gün o tartışmaları unutarak göz ardı ederek tartışmayı yürütmemiz çok doğru değil. Bu tartışma Ak parti iktidara geldiğinden beri olan bir tartışmadır.



"HÜKÜMETİN HAYATA GEÇİRMEK İSTEDİĞİ ADIMLARI ATIYORUZ"
Merkezi sınav sistemini ortadan kaldırılan adımlar attık. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi yönünde yasal düzenlemenin hazırlığını başlattık. Burada bir kapatmadan cezadan bahsetmiyoruz dershanelerin dönüştürülmesine dair bir mevzuattan bahsediyoruz. Bir taslak hazırlandı bu taslak Yusuf Tekin'in taslağı değil.

"TBMM'DE TARTIŞILMASI İÇİN BİR TASLAK HAZIRLADIK"
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı bir taslak, Türkiye Büyük Millet Meclisinde tartışılmak için bir metin hazırladık, bir taslak hazırladık.

"MEB BÜNYESİNDE GÖRÜŞ ALDIK"
Bu taslak hazırlanırken bütün tarafların fikirleri aldık, bütün mevzuatı tartışmaya açtık taraflardan görüşler aldık ve dershanelerinde görüşlerini aldık herkesin fikirleri ve görüşleri alındıktan sonra böyle bir taslak metin ortaya çıktı dedi. 100 den fasla öneri vardı her toplantıda bunları eledik en sonunda taslak ortaya çıktı.



"TASLAK" DENİLEN METİN TARAFIMIZA İLETİLEN ÖNERİLER"
İlgili medya gurubu bir şekilde taslağı elde mutfakta yer alan çalışmaların tamamını elde etmiş bazı hususları esi taslaktan, bazılarını yeni taslaktan almış, asıl nihai taslak ellerinde var olluğunu biliyoruz, bu taslak ellerinde olmasına rağmen tarafımıza iletilen metinler taslak diye sunuldu.

"TASLAKTA GAZETELERDE YER ALAN MADDELER YOK"
Hazırladığımız metinde bu taslağı oluştururken tamamen Türkiye'nin eğitim politikasını, Türkiye'nin eğitim sistemini revize edecek, aksayan yönlerini düzeltecek bir metin ortaya çıkarttık.

"MAĞDUR ÜRETECEK İFADE YOK"
Hazırladığımız metnin içerisinde yeni bir mağdur kitlesi oluşturacak, yeni bir sıkıntı üretecek hiçbir ifade yok. Tam tersine dershaneleri sancısız bir biçimde kimseyi rahatsız etmeyecek bir biçimde, mağdur etmeyecek bir biçimde dönüştürüleceği bir mekanizma öngörüyoruz.



"KESİNLİKLE PARA CEZASI YOK"
İlgili arkadaşlar bu metni sağduyu ile incelerlerse okurlarsa kimseyi mağdur etmeyecek dershanelerin özel okullara dönüşmesini kolaylaştıracak çok ciddi bir reform niteliğinde bir adım olduğunu rahatlıkla göreceklerdir. Yazıldığı gibi iddia edildiği gibi dershaneleri kapatmayana milyonlarca para cezası, reklam yapana para cezası gibi ifadeler kesinlikle ve kesinlikle taslak metinde yoktur.

Bu taslak bizim hükümete sunacağımız bir metin, bu metin balanlar kuruluna sunulacak kabul edilirse Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun tasarısı olarak sunulup parlamento içerisindeki komisyon süreci başlayacak taslağın önünde böyle bir prosedür var. Şu nasıl düşünüle bilir metni hazırladılar bir gece operasyonu ile meclise sunacaklar, bunu nereden üretiyorlar. Taslağın neresinde yazıyor, ben hazırladıysam benimle kim konuştu. Bu yayınlarda ahlaki bir tutarsızlık var.



Dershanelerle ilgili çok ayrıntılı çalışmalar yaptık çalışmalar sonucunda dershanelerin eğitim sistemine verdiği hasar rahatsızlık eksiklik tespit edildi. Dershaneler milli eğitimin 12 boyunca verdiği kazanımları bir kenara bırakıyorlar, çocukları test tekniğiyle cevapları verdiği bir kuruma çeviriyorlar. Milli eğitimin uyguladığı politikayı rahatsız eden sıkıntıya sokan bir eğitim kurumu halini aldı. Öğrenciler dershane ve okul öğretmenlerini kıyaslamaya başlıyorlar.

Dershaneler bir öğretim kurumu olarak varolduğu sürece bir öğretim kurumu tanımlaması içerisinde yer aldığı sütrece milli eğitim bakanlığının bu politikalarını hayata geçirmesi çok zor olacak, milli eğitim bakanlığının ciddi bir şekilde özel bir eğitim birimine ihtiyacı var. Biz özel okulların eğitim sektörüne girmesini teşvik ediyoruz, çocukların eğitimini özel sektörle birlikte yapmak istiyoruz. Taslakta yapmaya çalıştığımız şey dershanelerin özel okullarla dönüştürmeye çalışmak.



"KANUNDAN "DERSHANE" İFADESİ ÇIKARILACAK"
Taslağın iki tane boyutu var dershaneler kanunla tanımlanmış bir eğitim kurumu, dershaneler milli eğitim bakanlığı tarafından denetlenen, orada çalışacak öğretmenlerin Milli Eğitim tarafından tanımlanmış bir eğitim kurumu haline gelmiş olacak Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi ve kontrolü altında bir kurum haline gelecek. 5580 sayılı kanundan özel öğretim kurumlarını tanımlayan kısmından dershane ifadesini çıkartılacak.

"DERSHANELERİ KAPATACAK DEĞİL ÖZGÜRLEŞTİRCEK BİR ADIMDIR"
Bu durum dershaneleri kapatacak değil dershaneleri Özgürleştirecek bir adımdır, dershaneleri milli eğitim bakanlığının denetim ve kontrolü dışında bir pozisyona getiriyoruz, bir eğitim kurumu olarak tanımlamıyoruz, tevhit tedrisat kanunu ve mevcut anayasa temel eğitimim devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır hükmü gereğince biz onları eğitim kurumu olarak tanımlamaktan vazgeçiyoruz. Kendini eğitim urumu olarak tanımlamadığı sürece Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir kendileri ile denetim gözetim ilişkisi kurmayacağız.



Okullara alternatif olarak çocuklarımız bir üst eğitim birimine hazırlayan nitelikteki kurslar, üniversiteye hazırlayan liseye hazırlayan kursları biz eğitim birimi olarak tanımlamıyoruz. Ama çocuklarımızın bireysel yeteneklerini geliştirecek türden kurslar yine bir eğitim birimi olarak eğitim birimi olarak varlıklarını devam ettirecekler. Çocuğunuzun bireysel yeteneklerini geliştiren 5580 kanunda şu anda tanımlanmış o tanımla ilgili hiçbir şey yapmıyoruz, o tanım devam ediyor. Çocuklarımız İngilizce kurslarına, bağlama kurslarına devam edecekler

HAZIRLIK KURSLARI EĞİTİM KURUMU OLMAYACAK
Çocuklarımızı bir üst eğitim birimine hazırlayan kursları eğitim birimi olarak tanımlamaktan vazgeçiyoruz. Kendileri eğitim kurumu olarak tanımlamadıkdan sonra bizim ilgi alanımıza girmiyorlar. Nerede teşvik var. Taslağın belki tartışılması gereken kısmı burası, bir dershane işletmecisi, bir dershane sektörü biz eğitim kurumu olarak çalışmaya devam etmek istiyoruz dediği zaman, biz diyoruz ki okullara alternatif bir kurum istemiyoruz. Eğitim kurumu olarak dönüşmek istiyorsanız okula dönüşün.