Zaman ayarlı operasyon

MİT'in müthiş çabası sonuç verdi. Aynı anda Lübnanlı hacılar Beyrut'a gönderildi. Murat Akpınar ile Murat Ağca İstanbul'a getirildi. İki pilotu, Başbakan karşıladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2013 Güncelleme 20 Ekim 2013, 04:41
Zaman ayarlı operasyon

İÇİNDEKİLER

Türkiye, büyük devlet olduğunu bir kez daha gösterdi. Lübnan'da kaçırılan iki THY pilotunu büyük bir operasyonla kurtarmasını bildi. Son günlerde dünyanın saldırdığı MİT, bu kurtarmada üstün başarı sergiledi. Çok yönlü müzakere ile önce Suriye'deki muhaliflerin elindeki 9 Lübnanlı Türkiye'ye getirildi. Ardından 72 gündür esir tutulan Murat Ağca ve Murat Akpınar, Beyrut'ta büyükelçilik tarafından teslim alındı.

UÇAKLAR HAVALANDI
Karşılıklı anlaşma gereği, Katar Emiri'ne ait iki uçak, Beyrut ve Sabiha Göçken Havalimanı'nda hazır bekletildi. Ardından değişim için harekete geçildi. Saat 21.00'de her iki uçak karşılıklı uçuşa geçti. İki pilotumuzu taşıyan jet, saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na indi. Uçuktan alkışlar arasında inen pilotlarımız, duygulu anlar yaşadı. Karşılarında hem Başbakan Erdoğan, hem de yakınlarını görünce, sevinç gözyaşları döktü. Başbakan iki pilotu bizzat karşılayarak kendisine yönelik "İki pilotu kurtaramadı" şeklindeki saldırılara cevap vermiş oldu. Ayrıca dünyaya "Biz büyük devletiz" mesajını da iletti. Lübnanlıları taşıyan uçak ise, Beyrut'a ulaştı. Başbakan Erdoğan pilotlarımızı karşılayarak "Büyük devletiz" mesajı verdi.

BÜYÜK DEVLETİZ
Uçak altında aileleri ile kucaklaşan Murat Akpınar "Bizi orada bırakmayacaklarını her zaman söyledik. Murat ile sonsuza kadar dayanmaya çalıştık. 4 madde koyduk. Birincisi sağ kalacağız, ikincisi sağlıklı olacağız, üçüncüsü duygusal olarak da sağlıklı olacağız. Dördüncüsü de bu üç madde değiştirilemez. Bu sayede ayakta kaldık" dedi. Kötü bir muamele görmediklerini ve böyle bir durum olması durumunda Türkiye'ye gelemeyeceklerinin altını çizen Akpınar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

YÜZ KiŞi ÖLÜRDÜ
Murat Akpınar, kendilerinin kurtarılmak için operasyon yapılmamış olmasının doğru bir karar olduğunu söyledi. "Operasyon yapılmış olsaydı, emin orada 100 kişi ölürdü. Bizi koruyan insanlar 100 kişinin üzerindeydi. Umudumuzu asla ve asla yitirmedik. Bu gün benim için bayram" dedi. Murat Ağca "Güçlü bir devletin vatandaşlarıydık, kurtulduk" diye konuştu. Murat Ağca ise, "MİT Müsteşarımız, herkes bu konu ile çok yakından ilgilendi. Biz güçlü bir devletin vatandaşlarıydık, kurtulduk. Türk vatandaşına yakışır bir şekilde orda durduk ve şu anda da aynı şekilde burada ayakta duruyoruz" dedi.

BEYRUT'A UÇTULAR
İki pilotumuzu kaçıranlar, Suriyeli muhalifler tarafından esir tutulan 9 Lübnanlı'nın serbest bırakılmasını istiyordu. Lübnanlılar'ı elinde tutan muhalifler ise Beşar Esad rejimi tarafından hapse atılan kadınların salıverilmesini bekliyordu. Kadıların serbest bırakılması sağlandı. Türk yetkililere teslim edilen Lübnanlılar, Katar Emiri'ne ait uçakla Beyrut'a gönderildi.


Cevdet ÖZDEMİR