Delik deşik

18 PKK'lı mahkum, Bingöl Cezaevi'nde tünel kazdı. Çıkan toprağı tuvalete atıp sürekli sifon çekti. Tıkanan boruları belediye açtı. Kimse duruma uyanmadı. Mahkumlar 80 metrelik tünelden çıkıp ellerini kollarını sallayarak kaçtı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2013 Güncelleme 26 Eylül 2013, 00:36
Delik deşik

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü PKK'ya üye olmak, yardım etmek suçlarından Bingöl M Tipi Cezaevi'nde bulunan 4'ü hükümlü, 14'ü tutuklu 18 mahkum tünel kazarak firar etti. 18 mahkum, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Kaleönü Mahallesi'ndeki cezaevinden kaçmak için aylar önce plan yaptı. İki yıldır tünel kazan mahkumlar önceki gece kaçış planını uygulamaya koydular.

BUZDOLABININ ALTINDAN
Yan yana 3 koğuşta kalan 18 mahkum gece 03.00 sıralarında, gözetleme kulesi yakınındaki tel örgünün dışına çıktılar. Mahkumlar ağaçlık alanda eşofmanlarını değiştirip, yanlarındaki kıyafetleri giydi. 80 metre uzunluğunda ve 65 santim genişliğindeki tünelin koğuştaki buzdolabının altından, mahallenin atık suyunun aktığı dere yatağına doğru kazıldığı ortaya çıktı. Mahkumların kazdıkları toprağı sürekli tuvalete döktüğü, sifonla tuvaleti temizlediği, lağım yolu tıkanınca defalarca belediyenin gelip rögarları temizlediği de bildirildi. Mahkumların kaçış güzergahında kıyafetler ile kazma işinde kullanılan çubuklar bulundu. Firar, dün sabah yapılan sayım sırasında ortaya çıkarken firarilerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı.

SORUŞTURMA AÇILDI
Adalet Bakanlığı'ndan 5 kişilik heyet Bingöl'e giderken iç güvenlikten sorumlu infaz koruma memurları, cezaevi müdürü ile dış güvenlikten sorumlu 4 rütbeli asker hakkında görevi ihmalden soruşturma başlatıldı. Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan da firarilerin yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

AÇLIK GREVİNDEN FİRARA
Firar eden PKK'lı teröristlerin büyük çoğunluğu "Tecrid'e son, Öcalan'a özgürlük" açlık grevine katılmışlardı. İşte isim isim firar eden o PKK'lılar.

RAMAZAN BENİCE, ALİ NERGİZ: 2008'de Diyarbakır'daki Polis Okulu servisi bombalamasından 31'er kez ağırlaştırılmış müebbetleri istendi.

HÜSEYİN BARSAK: Bölgedeki bombalı eylemlerin birçoğunda onun imzası var.

OZAN ALPKAYA, DİYAR KAYDU: 2008'deki dersane bombalamasından 28'er yıl hapse mahkum oldular.

CEMİL DOSTER: PKK'ya yardımdan Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı

AHMET OYUNLU: PKK'ya yardımdan18 yıl 9 ay hapis cezası var.

VELİ TAŞKIRAN: Örgüt üyesi olmak iddiasıyla tutuklandı.

ŞEREF GÜLEN: Molotof saldırısından 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İBRAHİM ENGİN: PKK çatışmasında yakalandı.

DİREN YAŞA: Çatışmada yakalandı.

RIDVAN İPEK, SELAMİ KIZIL, EKREM TAŞ, OSMAN KILIÇ, EMRAH UBİÇ, BARAN GÜNANA, DEVRİM KAVAK: KCK operasyonlarında tutuklandılar.

BOMBA TEHLİKESİ
Mahkumların kaçışında içeriden yardım alındığı iddiasında bulunulurken soruşturmada bu ihtimal de göz önünde tutulacak. Bu arada bir gardiyanın Meclis'e giderek cezaevi müdürlerinin PKK ve KCK'dan korktukları için hapishanede mevzuatı gerektiği şekilde uygulayamadıklarını belirttiği öğrenildi. Öte yandan firarilerin ikisinin bomba uzmanı olması da endişe oluşturdu. Türkiye çapında emniyet güçleri bombalı bir saldırı düzenlenmesine karşın harekete geçti.


Ömer ŞANLI - Özgür CEBE - Hüseyin KAÇAR - Soner İSTANBULLU- Ufuk KÖROĞLU