Türkiye Olimpiyat sunumu yaptı

Sadece İstanbul ya da Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri olarak gösterilen 7 Eylül'de Türkiye nefesini tutmuş Arjantin'den gelecek haberi bekliyor. Uluslararası Olimpik Komite (IOC) ise oylamaya hazır.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2013, 17:36
Türkiye Olimpiyat sunumu yaptı

İÇİNDEKİLER

İstanbul, Madrid ve Tokyo'nun finale kaldığı 2020 Olimpiyat Oyunları'nın son sunumları yapılıyor.

Buenos Aires'teki Colombus Opera Evi'nde düzenlenen toplantının açılış töreni yapıldı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Colombus Opera Evi'nde düzenlenen komite toplantısı açılış seremonisine, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra İspanya Prensi Felipe, Monaco Prensi II. Albert ve çeşitli ülkelerden gelen komite üyeleri ve sporcular da katıldı. Başbakan Erdoğan, "Türkiye, olimpiyat ruhu ve hedefinin arkasındadır. 2020 Olimpiyatları'nın İstanbul'a verilmesi hoşgörü ve barış şehri İstanbul'da gerçekleşmesi olimpiyat ruhunu uygun bir karar olacaktır." dedi.

Sunum sırasında bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Dünyanın bütün dillerinin üzerinde bir ortak dil olduğuna inanıyorum. O dil kalp dilidir. bugün ben size en kalbi duygularımla selamlıyorum. Selam barış demektir. Bölgemizin ve dünyamızın barışa en ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz.

Dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan tüm dünyaya çok güçlü barış mesajları vermek istiyoruz. İstanbul aşkı beni İstanbulluların takdirleriyle büyükşehir belediye başkanlığına taşıdı. İstanbul'a ve spora olan sevdamı ortak bir meşale altında ve olimpiyat meşalesi altında birleştirmek her zaman en büyük hedeflerimden biri oldu. Türkiye, olimpiyat ruhu ve hedefinin arkasındadır. 2020 Olimpiyatları'nın İstanbul'a verilmesi hoşgörü ve barış şehri İstanbul'da gerçekleşmesi olimpiyat ruhunu uygun bir karar olacaktır.

Gelin beraber köprüler kuralım. Gelin hep beraber tarih yazalım."

BAŞKANLIK SEÇİMİ DE YAPILACAK
Dans gösterileri ve orkestra tarafından çeşitli müzik sunumlarının yapıldığı törende konuşan IOC Başkanı Jacques Rogge, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapmak için orada bulunan aday kentlerin temsilcilerine başarı dileğinde bulundu.


Olimpiyat programlarının düzenlenmesinin çok önemli olduğunu hatırlatan Jacques, "Sporda doğru dengeyi sağlamak ve programların güncelliğini korumak, Olimpiyat Oyunları'nın başarısının devam etmesi için önemli bir karardır" şeklinde konuştu.

Jacques, 12 yıldır başkanlık koltuğunda oturduğu IOC'de bu görevde bulunmaktan gurur duyduğunu hatırlatarak, IOC Başkanlığı için düzenlenecek genel seçime katılacak 6 adayın da çok kabiliyetli ve nitelikli kişiler olduğunu, seçimi kazanacak kişinin "hayatının en önemli deneyimini" yaşayacağını söyledi.

IOC Genel Kurulu tarafından 7-10 Ekim tarihlerinde düzenlenen toplantılarda bugün 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapacak kent belirlenirken, sonraki günlerdeki toplantılarda olimpiyat programının belirlenmesi ile IOC'nin başkanlık seçimi yapılacak.