Aslan parçası

Robert Koleji'nin kabul etmediği SBS Türkiye birincisi Çağlan Turgut'a Galatasaray Lisesi kapılarını açtı. Dahi öğrenci, değerinin bilineceği bir okula gideceği için çok mutlu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2013 Güncelleme 24 Ağustos 2013, 00:20
Aslan parçası

İÇİNDEKİLER

Yıllardır süren çalışmalarının karşılığını SBS'de Türkiye birincisi olarak alan 16 yaşındaki Çağlan Turgut'un, Robert Koleji'nden geri çevrilmesi büyük yankı uyandırdı. Bu okulun hayaliyle yanıp tutuşan Çağlan'ın, ailesinin yıllık toplam brüt geliri 100 bin lira olduğu için burs başvurusunun kabul edilmemesi bazı kesimlerce eleştirilirken, kimileri de, "Robert Koleji'nin isim yapmaya ihtiyacı yok. Kurallara uyulmuş" diye yorumladı. Robert Koleji'nin, 'fakirlik' tanımına uymadığı için kapıdan içeriye sokmadığı Türkiye şampiyonuna Galatasaray Lisesi kucak açtı. Türkiye'nin önde gelen başarılı liselerinden Galatarasay Lisesi, Çağlan'ı okullarında görecek olmaktan mutluluk duydu.

'DEĞERİNİ BİLECEKLER'
Oğlunun yaşadığı hayal kırıklığını atlatması için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen anne Çiğdem Turgut, Çağlan'ın "Türkiye'de başarılı olanların önü kesiliyor" diye tepki gösterdiğini ifade etti. Çağlan, Galatarasay Lisesi'nde okuyacağı için çok mutlu olduğunu anlatan Çiğdem Turgut, duygularını şöyle dile getirdi: "Bizi güler yüzle karşıladılar. Böyle beyinlere ihtiyaç olduğunu ve okullarında Çağlan'ın çok güzel şeyler yapabileceğini söylediler. Eğitim kadrosuna güveniyorum. Çağlan burada büyük başarı gösterecek. Değerinin bilineceğine inanıyorum."

* Annesine, "Bir gün çok başarılı olup Robert Koleji'ne bunu göstereceğim" diyen Çağlan'a arkadaşları da destek verdi. SBS'de derece yapan 4 arkadaşı, yüzde 100 burslu gitmeye hak kazanmasına rağmen Robert Koleji'ni istemedi. Çiğdem Turgut, çocukların gelecekte başarılarının görülmeyeceği düşüncesiyle bu okula gitmediğini söyledi.

'KAPİTALİST BİR TUTUM'
İsmail ÖZ (Sosyolog- Yazar-Akademisyen): Çocuk adına üzüldüm. Ailenin 100 bin lira geliri var ama Robert Koleji'nin mantığını da kapitalist bir anlayış olarak görüyorum. 14 yıllık eğitimciyim ve sistemi biliyorum. Bu kolej, cümleleri istediği gibi kullanıyor. Kendilerini bağlayan bir ibare yok. Bu okullar seviyesinde kaliteli özel okullar oluşturulmalı.

'OKULUN KENDİ İNSİYATİFİ...'
Cem GÜLAN (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı): Okulun belirlediği bir başarı puanı vardır ve bunu tutturan öğrenciyi almamak yasa dışıdır. Burs vermek ya da vermemek, yönetmelikle belirtilmiştir. Burs vermek önce kanunlarla sonra da okulun inisiyatifi ile belirlenir. Ailenin geliri, burs verilecek fakirlik sınırından çıkmasına nedendir.


Yelda ÖZDEŞ - Öznur KALKAN